Říká se, všechno se má jednou zkusit. A tak když jsem cestou do posilovny viděl plakát o běžeckém závodě v Českých Budějovicích, řekl jsem si, proč ne? Navíc můžu mít z účasti dobrý pocit. Pocit, že jsem udělal něco pro dobrou věc, když část startovného jde na charitativní účely.

Nedělám si ambice na trhání rekordů, skoro totiž neběhám. Spíše jezdím na kole a posiluji, o to více jsem byl zvědavý na porovnání mého výkonu s ostatními borci, kteří se závodu účastní.

Pár dní po registraci do závodu to bylo tady! Den D, dalo by se říci. Přijíždím do Budějovic dvě hodiny před startem závodu. Je zataženo a slabě prší, počasí zatím nepřeje. Snad se to ještě vybere, uvidíme. Jdu si koupit čokoládu a hroznový cukr, pohotová energie jistě přijde vhod.

Hodinu a půl před startem se dostávám na místo konání – náměstí Přemysla Otakara II. U výdeje startovních čísel dostávám balíček s číslem, čipem, sportovní lahví, bavlněným tričkem s logem Run Tour a energetickou tyčkou.

Zbývá deset minut do startu a vše se dává do pohybu. Po vzoru ostatních se protahuji a zahřívám krátkým proběhnutím. Pět minut před dvanáctou se s ostatními běžci řadím na začátek trati.

Zazní výstřel a START! Začíná vydatně pršet a já po prvních metrech zjišťuji, že mokré dlažební kostky a mé podrážky bot netvoří zrovna nejlepší kombinaci. Několikrát mám na mále a jsem rád, že neokusím tvrdost dlažebních kostek na vlastní kůži. Je kolem 12°C a jak se zahřívám, pomalu mi přestává vadit chladný déšť.

Dobrá polovina běžců je přede mnou. Po deseti minutách a přibližně 2 km v nohách se snažím zrychlit a doplňuji energii hroznovým cukrem. Občerstvení – nápoje na 2,5 km závodu opravdu vítám a pokračuji, co to jde. Trasa kolem parku Stromovka se mi opravdu líbí, ale na kochání krajinou teď není čas!

Dobíhám kolem 30. minuty celej promočenej, odevzdávám čip a rychle mířím do úschovny, která je organizátory závodu zajištěna, kde mám suché věci na převlečení. Z reproduktorů při tom slyším komentátora závodu, jak v cíli vítá, v podobném čase jako já, který zaběhl pětku, prvního závodníka na 10 km. Inu co dodat, hlavní je přeci zúčastnit se! :-)


Autorem článku je Petr Sochor, student VŠ v Českých Budějovicích se zaměřením na ekonomiku podniku a bankovnictví. Rád tráví volné chvíle v přírodě, na zahradě nebo jakýmkoliv druhem sportu. Běhu se prozatím věnuje jen rekreačně