Hodně lidí začne běhat z prostého důvodu: chtějí zhubnout. A běh je skvělý způsob jak snížit váhu. Pro většinu lidí, zejména těch s nadváhou, je běh skvělým způsobem, jak se zbavit nějakého toho kila navíc. Ale dřív než se do toho vrhnete po hlavě, je třeba si uvědomit některá důležitá omezení, kterým budete jako začínající běžec čelit.

1. Dopřejte si čas

Za prvé, vazy, šlachy a kosti se musí pomalu přizpůsobit nové fyzické aktivitě. Asi za tři týdny se budou vaše nohy cítit lépe a budou zvyklé na běh. Možná budete chtít běžet co nejrychleji, ale tomuto nutkání odolejte, jinak si můžete způsobit zranění. Vaše srdce a plíce se zátěži přizpůsobí rychleji než vaše kosti, šlachy a vazy.

2. Staňte se běžcem

Za druhé, měli byste mít dlouhodobý přístup k běhání. Zavázat se k tréninku pravidelně, řekněme každý druhý den, na dobu příštích tří měsíců, ne jen na další tři týdny.

Běh vám prospěje v mnoha ohledech. Budete se cítit sebevědoměji, během dne budete mít víc energie. To ale platí pro toho, kdo se běhu OPRAVDU věnuje, ne pro někoho, kdo si jde zaběhat jednou za týden.

3. Začněte s tréninkem chůze-běh

Nějaké to kilo by se vám mělo podařit shodit, když budete dodržovat ucelený tréninkový plán. Ideální je začít s programem Chůze-Běh (kdy tyto dvě aktivity střídáte během jednoho tréninku). Tento způsob vám pomůže vydržet delší dobu. Můžete tak trénovat 30 až 40 minut. Pokud byste celou tréninkovou jednotku chtěli běžet souvisle, nemuseli byste vydržet ani 20 minut.

4. Sílu a intenzitu přidávejte postupně

Další věcí, kterou je možné v počátcích zvážit je přidat si další aktivitu, která váš běh podpoří. Řekněme, že asi po osmi týdnech tréninku je vhodné zařadit jednoduché cvičení, na rozvoj obecné síly a ohebnosti. Pro začátek jsou výborné například dřepy nebo výpady.