Medaile z mistrovství republiky na trati 3000 metrů překážek, tedy na stýplu, dva akademické tituly z tratí 1500 m překážek a 3000 metrů překážek a vítězství v seriálu RunTour. To je letošní vizitka nadějného atleta, studenta Fakulty sportovních studií Masarykovy univerzity v Brně, Lukáše Olejníčka.

Lukáši, letos jsi v závodech RunTour vyhrál první závod, v posledních dvou jsi obsadil třetí místo. V celkovém pořadí se ti podařilo zvítězit. Jak celý seriál závodů hodnotíš?

„Vyhrál jsem, tak bych se asi rouhal, kdybych řekl, že se mi to nelíbilo. Určitě jsem spokojený. S každým dalším závodem se konkurence zvyšovala, tak jsem rád, že jsem dnes byl třetí a porazil pár dobrých kluků. Včera jsem běžel Vokolo Priglu, tak nějakou únavu cítím a těším se na odpočinek po sezóně."

Vítězství v seriálu RunTour je skvělé, jak vysoko tento výsledek řadíš?

„Nemůže se to srovnávat s medailemi z mistrovství republiky, ale na druhou stranu je to dlouhodobý výsledek. Od jara až do podzimu jsem musel objíždět závody, abych sbíral potřebné body, takže si toho cením dost, určitě."

Mnoho běžců z české špičky se snaží sport skloubit se studiem vysoké školy nebo se zaměstnáním. Jak se to daří tobě – studuješ nebo již pracuješ?

„Já studuji i pracuji. K tomu trénuji a zatím to zvládám, ale musím to zaklepat. Bojuji, někdy to není lehké, ale zatím to snad na všech frontách zvládám poměrně slušně.

Jaký máš cíl nebo sen, čeho bys chtěl dosáhnout?

„Jestli myslíš běžecký, tak příští rok bych chtěl zase obhájit medaili na mistrovství republiky na mé hlavní trati, na stýplu. Ještě budu akademik a tak bych rád obhájil dva akademické tituly, které jsem letos získal. A do budoucna? Rio 2016, tam bych se strašně rád podíval. Samozřejmě na stýplu."

Takže maratonská trať, na kterou se zaměřuje stále více mladých českých talentů, tě neláká?

„Na to myslím bude čas na další olympiádě, za osm let." (úsměv)

LUKÁŠ OLEJNÍČEK NA WIKIPEDII


Autorem článku je Martin Singr, mladý běžec ze středních Čech. Nyní studuje ČZU v Praze a v tomto městě také trénuje, o víkendech jej lze vidět pobíhat v okolí Rychnova nad Kněžnou nebo Sedlčan.