„Prvních 30–40 minut po vašem tréninku, právě to je kritická doba pro výživu vašeho těla. Je potřeba budovat svalstvo, zásobit tělo energií, která byla tréninkem vyčerpána, a zároveň můžou ty správné potraviny pomoci v prevenci proti bolesti svalů. To je obzvlášť důležité, pokud máte fyzickou aktivitu dva a více dnů po sobě,“ říká pro sportovní server Active.com nutriční expertka Kait Fortunatová.

Zde vám přinášíme několik tipů, které pomohou k obnově vašeho těla:

Nezapomínejte na sacharidy

Často se setkáváme s tím, že běžci používají k doplnění energie po výkonu zejména proteiny nebo sáhnou po alkoholu. Nicméně, aby tělo mohlo produkovat inzulín, který je potřebný k budování svalstva, je nutné přijímat po cvičení právě sacharidy. Ty také pomáhají dotankovat do jater a svalů zásoby glykogenu. Doporučený poměr sacharidů a bílkovin je 2:1.

Antioxidanty

Potraviny obsahující antioxidanty pomáhají snižovat aktivitu zánětů a snižují také bolesti svalů. Jedním z nejjednodušších způsobů jak tělu dodat sacharidy a antioxidanty je vypít například třešňový džus. Výzkumy ukazují, že pití třešňové šťávy pomáhá sportovnímu výkonu a dodává tělu spoustu potřebných látek. Dalšími zdroji bohatými na antioxidanty jsou například zázvor a kurkuma.

Tekutá jídla

Běhání a cvičení může často způsobit celkovou nechuť k jídlu a mnoho sportovců má po tréninku potíže s trávením. Tekuté jídlo je lehčí na strávení a také není tak těžké vzít si ho někam s sebou. Jedním z nich může být například mléčný koktejl s ovocem, který vám dodá jak bílkoviny, tak i sacharidy.

Plánujte dopředu

Plánujte dopředu, abyste si zajistili dostatek jídla a energie na celý den. Při plánování toho co sníte a v jakém množství mějte na paměti, jaké cvičení vás ten den čeká, jak dlouho bude trvat a také ve kterou denní dobu ho budete provozovat. Čekat na to, že doplníte energii až po tréninku je špatně. Výživné potraviny byste měli zařazovat po celý den.