Pranýř bylo místo hanby, ponížení a utrpení. Za feudalismu se nacházel uprostřed náměstí, kde byli trestáni nepoctiví občané.

Ministerstvo zemědělství spustilo nový portál Potravinynapra­nyri.cz, a protože i my běžci chceme jíst jen zdravé a nezávadné potraviny, budeme vás průběžně informovat o tom, kde a jaké nejakostní, falšované a nebezpečné potraviny prodávají.

Ve výběru se soustředíme zejména na velké obchodní řetězce typu Tesco, Albert, Globus, Lidl, Kaufland, Penny Market atd.

10.-23.10.2012

Kontrolovaný subjekt: Tesco Stores ČR a.s.

Brokolice. Nebezpečná potravina. V brokolici bylo zjištěno pětinásobné překročení maximálního limitu reziduí pesticidu (chlorpyrifos).


Lidl Česká republika v.o.s.

ROSEHIP – Šípkový čaj, ovocný čaj v nálevových sáčcích. Nebezpečná potravina. Ve výrobku byl zjištěn pesticid propargite v množstvím šestkrát vyšším, než je maximální limit reziduí tohoto pesticidu v příslušném právním předpisu.


Tesco Stores ČR a.s.

Arašídy neloupané pražené. Nebezpečná potravina. Přibližně u třetiny plodů se na skořápce vyskytovala plíseň v podobě černých skvrn. Potravina se nepovažuje za bezpečnou, pokud jeví známky kažení.


Lidl Česká republika v.o.s.

Roger Tastino toffi with milk chocolade. Falšovaná potravina. Spotřebitel je klamán označením „Výrobek může obsahovat stopy arašídů“. Ve výrobku byly zjištěny arašídy v množství 690 mg/kg, což je množství vyšší, než jsou pouze stopy.


Globus ČR, k.s.

Steinex Vysočina. Falšovaná potravina. Laboratorně byl zjištěn nižší obsah čisté svalové bílkoviny (svaloviny), než je stanoveno příslušnou vyhláškou. Výrobek měl vyšší hodnotu aktivity vody, než je dáno příslušnou vyhláškou – výrobek se může spotřebiteli jevit jako „málo vysušený“.


AHOLD Czech Republic, a.s. – Albert.

Šunka pro děti – výběrová. Falšovaná potravina. Obsahem čisté svalové bílkoviny neodpovídá zařazení výrobku mezi výběrové šunky (min 13 % hmotnostních). Hodnotou 11,9 % čisté svalové bílkoviny spadá výrobek do třídy jakosti standardní.


AHOLD Czech Republic, a.s. – Albert.

Turistický salám. Nejakostní potravina. Výrobek měl vyšší aktivitu vody, než je stanoveno v příslušné vyhlášce – výrobek se může spotřebiteli jevit jako „málo vysušený“.


Penny Market s.r.o.

Rybí salát s jogurtem FISHI. Falšovaná potravina. U dvou z pěti odebraných výrobků z dané šarže byl obsah masa (marinované sleďové filé) nižší než výrobce deklaruje na obale, a to 18 % a 22 % místo deklarovaných 30 %.


Tesco Stores ČR a.s.

Chocolate a Nut Cookies (sušenky s čokoládou a lískovými ořechy). Falšovaná potravina. Výrobek obsahoval alergen arašídy v množství 186 mg/kg, což neodpovídá deklaraci na obale: „Výrobek může obsahovat stopové množství arašídů“. Spotřebitel je tak uváděn v omyl.


Tesco Stores ČR a.s.

Wafers chocolade a hazelnut (Oplatky s lísko-ořechovým krémem máčené v čokoládě). Falšovaná potravina. Výrobek obsahoval alergen arašídy v množství 1,9 g/ kg, což je množství neodpovídající deklaraci na obale: „Výrobek může obsahovat stopy arašídů“. Spotřebitel je tak uváděn v omyl.


AHOLD Czech Republic, a.s. – Albert.

Med květový smíšený lesní. Falšovaná potravina. Do medu bylo přidáno barvivo amoniak – sulfitový karamel (E150d). Do medu se žádná barviva přidávat nesmí.