Závěrečným závodem, jako každý rok, byl ve Špindlerově Mlýně ukončen Saucony Český pohár v běhu do vrchu 2012. Jedná se o jeden z největších běžeckých pohárů v Evropě, obsahuje 46 závodů po všech českých horách a kopcích.

Takový to kolos by se neobešel bez dlouholeté podpory sponzorů. Žije díky sponzorům Saucony, ČAS, Maratonstav a.s., ČSSD, Pivovar Krakonoš Trutnov a Iscarex Česká Třebová. Letos do něj bylo zkušebně zařazeno i trojutkání Česko – Polsko – Slovensko, které obsahovalo běžecké extrémy. Toto utkání vyhráli naši závodníci, v kategorii žen Renata Hájková z Maratonstavu Úpice a v kategorii mužů Jiří Zátopek z X-AIRu Ostrava.

O oblibě vrchů svědčí i hlavně fakt, že se ho v letošním roce zúčastnílo rekordních 5.802 závodníků, což je průměr 126 závodníků na jeden závod. Většína velkých závodů je doplněna i velkými akcemi, jako jsou pochody po trati závodu (pochod Janské Lázně – Černá hora), závody „Buď fit“ po zkrácených tratích (závod na Kralický Sněžník) nebo závody dětí (Horní Maršov, Jilemnice – Žalý). Raritou je i Běh kolonádou v Janských Lázních, kterého se zúčastňují v hojné míře, vedle dětí a „Buď-fiťáků“, vozíčkáři a hendikepovaní.

Jsou i takový závodníci, pro které se staly vrchařské závody životním stylem. Objíždějí s rodinami a přáteli většinu závodů. Rekordmankou je Míla Vraštilová z TJ Maratonstav, která se zúčastnila všech závodů, František Pechek má na svém kontě 30 závodů, Jaroslav Merta 29, Václav Šír 28 a Stanislav Šrůtek 27.

Na hlavních závodech kde se bojuje o tituly mistrů ČR, kvalifikaci na ME a MS se scházejí pravidelně nejlepší běžci z celé republiky. Nejvíce obsazené jsou hlavně kategorie veteránů 40–50. letých. Vysokou úroveň má kategorie žen nad 35 let. Letošní ročník bez rozdílů kategorií vyhrál opět Michal Horáček z Iscarexu Česká Třebová před Tomášem Blahou z AK Kroměříž a Martinem Berkou z AC Syner Turnov. V absolutním pořadí žen zvítězila Táňa Metelková z SK Týniště nad Orlicí před Janou Pechkovou z TJ Maratonstav a Lenkou Duškovou z Iscarexu Česká Třebová. Na čtvrtých místech se shodně umístili veteráni Aleš Stránský a Blanka Paulů. Konečné výsledky všech kategorií najdete na www.iscarex.cz.

27 ročníků běhů do vrchu dává stále základ celé reprezentaci. České běhy se neztratily v Evropě ani na světě. Na mistrovství Evropy v Turecku získala Pavla Matyášová z Maratonstavu Úpice a družstvo juniorů překvapivě bronzové medaile. Na mistrovství světa v Itálii jsme podali dobré výsledky, ale tentokrát jsme se vrátili bez medailí. Veteráni na mistrovství světa v Bühlertálu (Německo) získali 5 medailí. Mistryněmi světa se staly Iva Sekyrová a Blanka Paulů, získali jsme i 3 bronzové medaile v družstvech. Na mistrovství Evropy v Rakousku se stal mistrem Evropy František Kolínek a bronzovou medaili získala Renata Hájková, která získala ještě s kolegyněmi stříbro v družstvech.

Co nás čeká do budoucna? Již nyní se připravuje další ročník poháru, příští rok budeme mít opět velkou oslavu běhů v Janských Lázních. TJ Maratonstav zde bude pořádat mistrovství světa veteránů v běhu do vrchu na úplně nové trati na Černou horu. Po stejné trati bude ve stejný den mistrovství ČR juniorů, juniorek mužů a žen. Celý poslední srpnový víkend bude doplněn dalšími kulturními a sportovními programy. Očekáváme přes 1000 účastníků, což by byl rekord na našich kopcích.

Zakončení celého letošního Saucony Českého poháru bude v sobotu 10.11.2012 na Městském úpickém sále po skončení Běhu Dlouhými záhony.