Jitka Válková umí skvěle zpívat, v první řadě Československé Superstar se dostala mezi čtyřicítku nejlepších. Její zpěv měli možnost slyšet i účastníci závodu RunTour na Ladronce.

Větším úspěchem však bylo vítězství v České Miss 2010, na kterou pak navázala i účast ve finále na Miss Universe 2010 v Las Vegas. Kromě toho se sympatická dívka věnuje i moderování. V rozhovoru pro BezvaBĚH mluvila nejen o běhání a svém životním stylu. Cestu k němu si musela najít sama…

Děláte modeling, zpíváte, dá se u toho ještě běhat?

„Já si myslím, že u všeho se dá běhat. Běh je taková relaxace, vyčistí se při tom myšlenky, takže běh určitě doporučuji.“

Jak často a kolik kilometrů běháte?

„Tak musím se přiznat, že zdravotní stav mi nedovoluje běhat moc často, ale snažím se to vynahradit něčím jiným – chodím do přírody, hodně mám ráda delší túry, klidně dvacet kilometrů po horách. Ale pokud se ptáte na běh, tak samozřejmě to nejsou dlouhé trasy, ale dva tři kiláčky mi bohatě stačí.“ (úsměv)

Běháte v přírodě nebo radši po silnici?

„Je to naštěstí příroda. Já pocházím z vesnice, tak jsem ráda, že i tady v Praze, v Hrdlořezích, se okolo rybníku dá najít místo, kde to na člověka působí, jako kdyby běžel na té vesnici.“ (úsměv)

Běháte s hodinkami nebo je nepotřebujete?

„Vůbec ne, běhám vyloženě pocitově. Snažím se, abych pak nebyla uhnaná, takže si dávám tempo velice klidné a spíš pro ten dobrý pocit.“

Myslíte si, že běh a vůbec zdravý životní styl pomohly také k vítězství v soutěži Miss?

"Musím se přiznat, že zdravý životní styl a vůbec všechno okolo jako jídlo a podobně začalo až poté, co jsem nastoupila na střední školu a začala se o sebe trochu více starat a více na to dbát. Kompletně jsem tehdy změnila jídelníček a pohled na způsob života.

Nebylo to od začátku, já nepocházím z rodiny, která by byla nějak sportovní, je to typická česká rodina, takže knedlo – vepřo – zelo. Já se od nich v tomto odseparovala, takže jím jáhly, kuskus a podobné zdravé potraviny. A sport k tomu určitě patří. Je to náplň mých dní. A jestli mi to pomohlo k Miss? Já si myslím, že před Miss jsem určitě něco zhubla a cítila jsem se dobře, tak možná jo."

Jste jistě vzorem mnoha dívek. Poradila byste jim jít ve vašich stopách a snažit se najít si cestu k zdravému životnímu stylu?

„Já si myslím, že to nakonec jde všechno v jedno. Takže pokud někdo řekne, že chce sportovat a bude u toho jíst to špatně, tak to nikdy nepůjde. Spíše je třeba se na to podívat z té lepší stránky – člověk se pak cítí hrozně lépe a má takovou lepší náladu a je se sebou více spokojený. A to je důležité.“

Dá se říct, že stres spojený s povoláním modelky zvládáte lépe díky sportu?

„Určitě. Sport je taková motivace a vždy si vzpomenu na osobnosti, které pravidelně běhají. Třeba Tříska, to je můj vzor, ten běhá denně za každého počasí. Vždycky si na něj vzpomenu a řeknu si, že jemu se chce, tak já musím, i když se mi třeba nechce.“ (smích)

Oficiální stránky Jitky Válkové


Autorem článku je Martin Singr, mladý běžec ze středních Čech. Nyní studuje ČZU v Praze a v tomto městě také trénuje, o víkendech jej lze vidět pobíhat v okolí Rychnova nad Kněžnou nebo Sedlčan.