Josef Odložil (1938 – 1993) zůstává prozatím posledním českým běžcem, kterému se podařilo získat olympijskou medaili na 1500m. Od jeho stříbrného závodu na hrách v Tokiu uplyne letos 48 let.

Světovým rekordmanem

V září 1965 se pak v Houštce pokusí Odložil už popáté zlomit světový rekord na 2000 m. „Strašný závod. Standa Hoffman mi pomohl do tisíce metrů, a pak jsem běžel už pouze s nějakým pomyslným hrozně tvrdým soupeřem. Po každé zatáčce jsem se snažil znovu zrychlit, nikdo přede mnou a nikdo daleko za mnou. V cíli jsem bloudil pohledem po rozhodčích, po trenérech…proč nic neříkají? Proč tak dlouho mlčí? Jestli to není rekord, tak mne tu víckrát neuvidí. Byla to snad jen chvíle, ale mně se zdála nekonečná,“ vzpomínal na bezprostřední momenty po finiši Odložil. A jak to dopadlo? Dosavadní nejlepší světový výkon Francouze Jazyho padl o tři desetiny – Odložilův čas 5:01,2!

Sezonu 1966 zahájí Odložil halovým turné po Americe na trase Louisville-Boston-Philadelphie a zaběhne si i na palubovce newyorské Madison Square Garden. 14 dní před vrcholem sezony – ME v Budapešti, má opět sil na rozdávání, když v mezistátním utkání proti Francii vytvoří nový československý rekord na 1500 m (3:37,6). Jen pár dní před odjezdem však v bytě světového rekordmana přestává téct teplá voda, Odložil se nedobrovolným otužováním velmi nachladí a sužován horečkami nepostoupí na šampionátu z rozběhu. Hned v následujícím roce však získává před domácím publikem ve Sportovní hale na pražském Výstavišti titul halového vicemistra Evropy na 1500m (3:49,6).

Mexická svatba

Na olympiádu do Mexika odjíždí téměř 30-letý Odložil už jako zkušený matador. Většina jeho souputníků včetně Snella, Daviese či Barana již před hrami ukončila kariéru a československý atlet je tak společně s Angličanem Whettonem jediným závodníkem, kterému se podaří obhájit finálovou účast na trati 1500 m z Tokia. V závodě, kde navzdory značné nadmořské výšce, vytvoří Keňan Kip Keino nový olympijský rekord (3:34,9) dobíhá Odložil osmý (3:48,6). Vše překoná následná Odložilova svatba s gymnastkou Věrou Čáslavskou v metropolitní katedrále v Mexico City. Obřad konaný před zraky desítek tisíc Mexičanů a za účasti široké olympijské veřejnosti je také výrazem solidarity s osudem od srpna toho toku okupované země novomanželů.

Několik měsíců po návratu z olympiády končí Odložil se závoděním na dobro. V československé lidové armádě už po normalizaci zřejmě není pro tak fyzicky zdatného člověka místo, a tak začíná působit v roli trenéra ve Spartě ČKD Praha. Zde dovede k překonání svého rekordu na 1500 m svěřence Jan Kubistu (čas 3:34,87 – je dodnes platným českým maximem). Svoji trenérskou praxi zúročí rovněž na akademické půdě, když za rigorózní práci na téma „Trénink vrcholových běžců na 800 m“ získává titul doktora filozofie. Na vyžádání mexické vlády trénuje společně s Věrou Čáslavkou dva roky v Jižní Americe. Po roce 1989 je rehabilitován, vrací se do armády a působí jako velitel Mírových sborů OSN v Iráku. …

Josef Odložil umírá předčasně v září roku 1993 na následky diskotékové rvačky se svým (později omilostněným) synem Martinem. Moji ambicí není tuto tragickou událost posuzovat, neboť pohledy obou táborů, plamenných zastánců Věry Čáslavské v čele s Johnem Bokem, tak atletických přátel zesnulého Odložila a jeho sestry, která o případu vydala knihu volně dostupnou na internetu, jsou natolik vyhraněné, že přiklonit se definitivně k jednomu z nich, by znamenalo akceptovat černobílé vidění nesmiřitelných pozůstalých.

Od roku 1994 se na památku sportovce, ale především člověka a otce čtyř dětí, koná v Praze každoročně Memoriál Josefa Odložila.

Popper, Jan: Josef Odložil vypráví, Sportovní a turistické nakladatelství, Praha 1967

Jirka a kol.: Kdo byl kdo v české atletice, Olympia, Praha 2004


Autorem příspěvku je Milan Janoušek, student Právnické fakulty UK v Praze. Jeho hlavními zálibami jsou masmédia a literatura. Odmalička oblékal dres fotbalového AFK Kolín, ale od roku 2010 visí kopačky na hřebíku a Milan běhá, co mu síly stačí :-)