Železnice – Poměrně mladým závodem v termínovce je Železnický kros nedaleko Jičína. V neděli 28. října se konal 4. ročník. Pořadatelé každoročně zvou závodníky na opravdový kros, jehož trať vede zvlněným terénem kolem města Železnice. Cestou i necestou, přes dva potoky a po blátivých cestách absolvuje každý účastník 14km. Letos i ve sněhu.

Chladný víkend neodradil 19 běžců a 6 běžkyň, aby se postavili na startovní čáru. To je pouze o tři osoby méňě než v roce loňském.

Hned v úvodu se do čela dostal domácí borec Ondřej Kazda, doběhl si pro vrcholovou prémii na vrchu Železný a do cíle už před sebe nikoho nepustil. Právě naopak svůj náskok ještě navýšil a doběhl ve slušném čase 1 hodina a 27 sekund.

Svým pronásledovatelům nadělil 5 minut. Druhý byl Vojtěch Záveský z Lázní Bělohrad (1:05:15), třetí skončil Michal Vejvoda ze Sokola Jičín (1:05:50)

I v kategorii žen zvítězil zástupce z pořádajíciho města Železnice. Vítězkou se stala Lenka Kazdová (1:10:36) před Janou Lenčovou mladší (1:11:50). Třetí doběhla Lucie Smith z Vrchlabí.

V kategorii mužů zkušenějších, tedy nad 60 let, zvítězil Stanislav Groh z Vrchlabí (1:21:47) před Vácavem Krejsou.

Příští, jubilejní pátý ročník se uskuteční tradičně v Den vzniku samostatného čs. státu.

Fotogalerie