Potraviny na pranýři. Upozorňujeme vás na dalších 10 potravin, které odhalili pracovníci Ministerstva zemědělství a mohly by být pro vás nebezpečné. I my běžci chceme jíst jen zdravé a nezávadné potraviny, proto vás budeme průběžně informovat o tom, kde a jaké nejakostní, falšované a nebezpečné potraviny prodávají.

24.10–26.10.2012

Výrobce: Likérka Drak

Original Tuzemák, alk.40% obj. Nebezpečná potravina. Ve výrobku bylo zjištěno denaturační činidlo 2-propanol ve značném množství. Číselný kód na kolku 500317J6BD neodpovídá údaji uvedenému na etiketě výrobku – Likérka Drak. Číselný kód uvedený na kolku odpovídá likérce AB Style s.r.o.


Kontrolovaná osoba: JEDNOTA, spotřební družstvo České Budějovice

VESELÝ VERBÍŘ – víno červené suché alk. 10,5 % obj. Nejakostní potravina. Ve vůni a chuti vína byly indikovány nežádoucí biologické procesy a silná oxidáza.


Kontrolovaná osoba: VRTAL s.r.o.

Země původu: Chile

Cabernet Sauvignon, víno červené, suché, alk.13,5%. Falšovaná potravina. Ve víně byla zjištěna syntetická barviva – azorubin, patentní modř V a tartrazin, která nesmí být ve víně přítomna. Víno vykazovalo v chuti a vůni silnou oxidázu.


Kontrolovaná osoba: AHOLD Czech Republic, a.s.

Hradní svíca alk.11% obj. polosladké. Nejakostní potravina. Chuť a vůně vína byly nahořklé, neharmonické a nepříjemné. Vzhled vína nebyl čirý, jiskrný, ale opalizující.


Výrobce: JAPAVO, spol. s r.o., Dostihová 624, 76001 Slušovice

Vřetena malá, vaječné těstoviny PREMIUM. Falšovaná potravina. Pro výrobu této potraviny nebylo použito výrobcem deklarované množství vajec – obsah vajec (výrobcem udávaný jako sušená vaječná pasterizovaná směs) byl méně než 0,18 % místo deklarovaných 2 %.


Kontrolovaná osoba: Tesco Stores ČR a.s.

Meruňky sušené vypeckované. Nebezpečná potravina. Na vnitřní ploše sáčku se vyskytovali drobní živí i mrtví škůdci.


Kontrolovaná osoba: Globus ČR, k.s.

SENF hořčice kremžská. Nejakostní potravina. Výrobek nevyhověl požadavkům příslušného právního předpisu na obsah sušiny a cukru – hodnoty obou parametrů byly nižší, než je stanoveno příslušným právním předpisem.


Kontrolovaná osoba: Kaufland Česká republika v.o.s.

Kuřecí prsní řízky. Falšovaná potravina. Ve výrobku byl vyšší podíl vody (poměr voda/bílkoviny) než připouští příslušný právní předpis, obsah masa ve výrobku byl 83,8 %.


Kontrolovaná osoba: VIRDE spol. s r.o.

Virde Citrus PARADISI Grepový extrakt. Nebezpečná potravina. Ve výrobku byl překročen maximální limit reziduí látky benzalkonium chlorid, a to o několik řádů. Benzalkoniumchlorid je v Evropské unii schválen pro použití například v pesticidech, konzervantech na dřevo a plech, repelentech aj. Používá se také jako účinná látka v antiseptických přípravcích.


Výrobce: Country Life, s.r.o., Nenačovice 87, 266 01 Beroun 1

Kamut zrno bio. Nebezpečná potravina. Ve výrobku byli přítomni živí škůdci. Následnou kontrolou u výrobce bylo zjištěno, že kontaminace výrobku škůdci pochází z kontaminované suroviny u výrobce.