Zapomeňte na zkracovačky. Pokud chcete být rychlejší, silnější a víc ve formě, musíte trénovat své jádro, svůj střed.

V dřívější době byste jen těžko našli nějakého elitního běžce, který by věnoval pozornost svým břišním svalům. Dnes je to prakticky nutností.

„Naši trenéři, nám význam takového tréninku vštěpovali do mysli,“ říká pro Runner's World světová překážkářka Lolo Jonesová. „Děláme to od počátku.“

To proto, že díky vědcům již nyní víme, že bez silného trupu nedosáhneme na nejlepší výkony. Svaly břicha, hýždí a spodní části zad poskytují stabilitu, sílu a vytrvalost, která je pro běžce tolik potřebná například při vybíhání kopce, sprintování do cíle a pro udržení stabilní rychlosti kilometr po kilometru.

„Když je dostatečně silné střed těla, vše ostatní jej bude následovat,“ říká Greg McMillan, trenér z Arizony, který pracoval s desítkami elitních i rekreačních běž­ců.

„Je to základ pro váš veškerý pohyb, a to bez ohledu na úroveň vašeho běhu.“

Klíčem k úspěchu je posilovat své jádro, jako specialisté. Odborníci přesně zmapovali pohyby, kterými běžci zapojují své vnitřní svaly.

Pokud jsou vaše svaly ve formě, navzájem se podporují a tím pádem je u vás snížené riziko zranění.

Práce na pevném a silném jádru není jednoduchá, ale nepotřebujete víc než 15 minut několikrát za týden.

Je to investice, kterou oceníte na trati při vašem běžeckém tréninku či závodu.

I Lolo Jonesová takto posiluje 3× týdně mimo hlavní sezónu. Na závodech je pak později schopná udržet si své přední místo mezi konkurentkami.