Na našich potravinách najdete téměř všechno. Došlo i na moly. Ne vždy však za to mohou výrobci. Často se stává, že se potraviny stávají závadnými při skladování v nevhodných podmínkách jak ve velkoskladech, tak i v jednotlivých prodejnách.

Přinášíme vám dalších 10 potravin, které nestojí za to kupovat, protože jsou nejakostní, falšované a mnohdy zdraví nebezpečné:

Kontrolovaná osoba: Penny Market s.r.o. Adresa: Hanušovice (Hlavní 210/0, 788 33 Hanušovice)

Nebezpečná potravina. Výrobek nevyhověl v hodnocení vůně (výrobek silně zapáchal po zkaženém mase) a barvy (místy našedlý, nazelenalý a lepkavý povrch kůže). U výrobku nebyly dodrženy teplotní podmínky skladování – výrobek byl skladován při teplotách vyšších než výrobce udává na obale výrobku. Potravina se nepovažuje za bezpečnou, pokud jeví známky kažení.


Kontrolovaná osoba: AHOLD Czech Republic, a.s. Adresa: Praha 6 – Ruzyně (Fajtlova 1090/1, 16100 Praha 6 – Ruzyně)

Nebezpečná potravina. Ve výrobku se vyskytovala jádra s viditelnou plísní. Potravina se nepovažuje za bezpečnou, pokud jeví známky kažení.


Kontrolovaná osoba: VOG, s.r.o. Adresa: Strančice – Všechromy (Všechromy 43, 25163 Strančice – Všechromy)

Nebezpečná potravina. Vůně a chuť byly netypické, cizí a chemické. Potravina nesmí být kontaminována cizorodými nebo jinými látkami.


Kontrolovaná osoba: Kubík a.s. Adresa: Pardubice (Kostnická 495, 53006 Pardubice)

Nebezpečná potravina. Ve výrobku byli zjištěni škůdci – moli, a to ve všech stádiích vývoje. Kontrolovaná osoba (prodejce) neměla zavedené dostatečné postupy pro regulaci škůdců.


Kontrolovaná osoba: Kaufland Česká republika v.o.s. Adresa: Pardubice (S. K. Neumanna 2819, 53002 Pardubice)

Falšovaná potravina. Vzorek nevyhovuje specifikaci čistého medu – nepovolený přídavek přírodních sladidel (cukrů). Med obsahoval vyšší množství hydroxymethyl­furfuralu. Tato látka vzniká např. při vyšších teplotách během zpracování medu.


Kontrolovaná osoba: H R U Š K A , spol. s r.o. Adresa: Ostrava 5 (B. Četyny 15, 70030 Ostrava 5)

Nebezpečná potravina. Na povrchu výrobku byla plíseň viditelná pouhým okem. Potravina se nepovažuje za bezpečnou, pokud jeví známky kažení. Při kontrole nebyly zjištěny nevyhovující teploty skladování tohoto výrobku.


Kontrolovaná osoba: Západočeské konzumní družstvo Plzeň Adresa: Plzeň (Masarykova 1201/75, 31200 Plzeň)

Nebezpečná potravina. Ve výrobku byla zjištěna sójová bílkovina, jejíž použití není pro výrobu vysočiny povoleno – jedná se o falšování masného výrobku přídavkem rostlinné bílkoviny. Sója se řadí mezi alergeny a konzumace tohoto výrobku může spotřebiteli alergickému na sóju způsobit zdravotní komplikace.


Kontrolovaná osoba: PEKAŘI a spol., spol. s r.o. Adresa: Ostrava-Poruba (Porubská 19, 70800 Ostrava-Poruba)

Falšovaná potravina. Ve výrobku byl zjištěn alergen – arašídy v množství 8 086 mg/kg. Toto množství je značně vyšší, než výrobce udává na obale výrobku tvrzením „výrobek může obsahovat stopová množství arašídů“, spotřebitel je tak klamán informacemi uvedenými na obale výrobku. Výrobek může způsobit zdravotní komplikace lidem alergickým na arašídy.


Kontrolovaná osoba: Kaufland Česká republika v.o.s. Adresa: Praha 4 (Lhotecká, 14300 Praha 4)

Falšovaná potravina. Ve výrobku byl použit konzervant – kyselina benzoová. Výrobce na obale výrobku uvádí: „Bez chemické konzervace“.


Kontrolovaná osoba: TALOCONER s.r.o. Adresa: Litvínov – Horní Litvínov (Jiráskova, 43601 Litvínov – Horní Litvínov)

Nebezpečná potravina. Na povrchu potraviny se vyskytovala plíseň viditelná okem. Výrobek nebyl označen datem minimální trvanlivosti. Potravina se nepovažuje za bezpečnou, pokud jeví známky kažení. Při kontrole nebyly zjištěny nevyhovující teploty skladování tohoto výrobku.

Zdroj: potravinynapra­nyri.cz