Usain Bolt si užívá zasloužené volno po sezóně. Je v Brazílii, kde se bude konat příští olympiáda. A kde milují fotbal. Možná proto Bolt hovoří o tom, že se po olympiádě v Riu dá na tento sport.

„Miluju fotbal. Nastoupil jsem v několika charitativních zápasech a někdy mám chuť vyzkoušet si to doopravdy. Po Riu skončím s běháním a všem ukážu, jak dobrý jsem na trávníku. Myslím, že mi to půjde,“ říká Bolt, jinak velký fanda anglického Manchasteru United.

Již během olympiády v Londýně Bolt žertoval, že by si to zkusil v tomto týmu. A nakonec to vyšlo – příští rok si Bolt zahraje za ManU proti Realu Madrid. Půjde ale o charitativní zápas. Pokud ale Bolt přeci jen začne hrát fotbal, bude raritou.

Nemyslí na kolektivní sport třeba Denisa Rosolová, vynikající česká atletka, která už zkusila spoustu disciplín od víceboje až po čtvrtku?

„Až skončím s běžeckou kariérou, budu pokračovat v kariéře rodinné, přece jen jsem žena, která by chtěla mít rodinu,“ odpověděla Denisa na otázku BezvaBĚHu, co jí čeká poté, až skončí s atletikou.

Ale kdo ví, jak vážně to Bolt se svými slovy o fotbalu myslí. Loni před Zlatou tretrou vyprávěl, jak měl sen, ve kterém hrál hokej s českým týmem a ve finále porazili Kanadu. Ostatní se, jak bývá zvykem, při těchto slovech skvěle bavili.

Ale vážně: Co dál?

Bolt je skvělý showman, ale ještě lepší sprinter. Proto se sportovní fanoušci po celém světě ptají, jaká bude jeho budoucnost. Bude dál závodit na stejných tratích nebo změní disciplínu? Trenér Ricky Simms má tři možné scénáře.

„Zaprvé: změnit disciplínu, třeba na čtyřstovku nebo na dálku. Zadruhé: soustředit se na stovku a stlačit rekord pod 9,4. Zatřetí: soustředit se na dvoustovku a stlačit rekord pod 19 sekund. Budeme se o tom bavit,“ naznačuje kouč.

Nicméně o čtyřstovce Bolt v minulosti prohlásil, že je na něj moc dlouhá a ani na dálku se netváří dvakrát nadšeně…

Autorem článku je Martin Singr, mladý běžec ze středních Čech. Nyní studuje ČZU v Praze a v tomto městě také trénuje, o víkendech jej lze vidět pobíhat v okolí Rychnova nad Kněžnou nebo Sedlčan.