Otázka, kterou jsme na facebooku položili běžcům jakékoliv možné výkonnosti, zněla jednoduše: „Za jaké běžecké boty nebo oblečení byste vyhodili nejvíce peněz?“ A odpovědi byly pestré…

Spousta s nás si oblíbila značky jako Mizuno, Adidas, Inov-8, Nike, Salomon, ale i mnoho jiných. Musíme ale sportovně uznat, že jsme otázku nepoložili úplně správně. „Za běžecké boty a oblečení to nejsou vyhozené peníze,“ napsala Radomila Antošová a doplnila větu smajlíkem.

Merino nesmrdí a hřeje

Kdo běhá delší dobu, vytříbí si vlastní styl nejen běžecký, ale i co se vybavení týká. Jako třeba Veronika Vágnerová – ta nedá dopustit na boty „minimusky“ od New Balance nebo Inov-8 a oblečení Jitex merino nebo Nike s větším podílem bavlny. Stále více běžců a běžkyň přichází na chuť jemné, antibakteriální a velmi hřejivé merino vlně. „Trička jedině z merino vlny – Icebreaker a Smartwool,“ píše rezolutně Martina Koubková, která si v zimě vezme ještě bundu Nike a může vyběhnout.

Hodně odpovědí bylo pouze jednoslovných – Nike, Adidas nebo Inov-8. Nic více. Ne každý je však zamilovaný pouze do jedné značky a to potvrzuje třeba Jana Bublinka Sýkorová: její nejoblíbenější boty jsou Mizuno, ovšem v oblečení vede Nike. Třeba ale nakonec dojde ke sjednocení, uvažuje totiž nad tím, že zkusí Inov-8. Jarda Hýzl má pro změnu nejradši oblečení Adidas, u bot je pak nejspokojenější se značkami Minuzno a New Balance.

To například Michal Stanovský píše, že jediný značka, na kterou mu noha sedí, je Asics. U oblečení pak u něj vede Adidas a Kalenji. A Jozef Jaššo to má rozdělené – ač má nejradši Mizuno, do terénu určitě zvolí Salomony. Stejné boty by do terénu volila i Kristina Házová. Dodává, že na silnici Asics a na sebe vezme nejradši oblečení od Nike nebo Adidasu.

Dominika Šťastná si chválí boty od New Balance, které jí nikdy nezklamaly. „V porovnání se značkami jako Adidas a Nike rozhodně více kvality za menší cenu,“ nešetří chválou, ačkoliv dodává, že jeden pár bot Puma má v botníku – už drží více než 10 let a tváří se, že dalších 10 let ještě budou. Z oblečení pak má ráda Klimatex, kde se v akci dá nakoupit za poloviční ceny.

Kdo by si ale myslel, že běžec spokojený s jednou značkou nikdy nezkusí konkurenci, mýlil by se. Snad každý z nás už občas zkusil jinou značku, ač byl se současnou spokojen. Někdy se vrátil, někdy ne. „Dlouho jsem běhal a byl jsem velmi spokojený s botami od Mizuna (Ridery, Musha, Creation, Precision), ale přešel jsem na levnější New Balance (1080, 760) a zatím jsem velmi spokojený,“ pochvaluje si Radim Lipták.

A co takhle barefoot?

Anketa odhalila také příznivce běhu (téměř) naboso, takových je mezi námi více. Pouze slovo „barefoot“ napsal Igor Zelina a Johny Krtek má kromě oblečení Icebreaker v oblibě boty Vibram Fivefingers. Stejné boty si chválí i Miroslav Štrba, jen z oblečení volí radši značku s příznačným názvem Skins.

Není ale nutné vždy kupovat jen to nejdražší. Marie Anna Kúrová říká, že se dá krásně běhat i v neznačkových botkách – hlavně, že sedí a je v nich fajn. Díky tomu i v mrazu a za sněžení s přehledem odběhne desítku.

Jan Pipek v komentáři trochu filozofoval, když napsal: „A není to jedno? Resp. cílem je přeci mít v čem běhat a utrácení za značky je jenom smutnou nevyhnutelností, bez které se to neobejde.“ Pravda, ale přiznejme si, že většina z nás má upřímnou radost, když si koupí nové boty nebo oblečení. Ovšem rozsekl to Jan Křiklán, ten je ochoten vyhodit nejvíce peněz za sedmimílové boty.

Chcete nám také sdělit, jakou značku máte nejradši a na facebook nechodíte? Nevadí, napravte to v diskuzi pod článkem!

Facebook BezvaBĚH pro bezva lidi

BezvaFórum – boty

BezvaFórum – oblečení


Autorem článku je Martin Singr, mladý běžec ze středních Čech. Nyní studuje ČZU v Praze a v tomto městě také trénuje, o víkendech jej lze vidět pobíhat v okolí Rychnova nad Kněžnou nebo Sedlčan.