„Více kilometrů, více zábavy,“ to jsou slova jednoho z nejlepších horských ultra běžců na světě Kiliana Jorneta.

Běh v horách a extrémně dlouhé běhy si našly i u nás tisíce příznivců. Někteří z nich se rekrutují z řad kondičních turistů, silničních běžců nebo běžců do vrchu, další pak provozují cyklistiku, triatlon nebo řadu jiných často i extrémních sportů.

Přinášíme vám 6 největších, nejzajímavějších a nejlákavějších akcí v České republice:

B7 – Beskydská sedmička – začátek září – nejtěžší horský trail u nás, úžasná kulisa na startu, 95km dlouhá trať s převýšením 5302 metrů. Běžecká akce první velikosti, kterou si milovník hor prostě nemůže nechat ujít. Je zde ovšem nutné včas se přihlásit. Zájem běžců je totiž obrovský a na každého se nedostane. Limit je 3000 účastníků. Každý z nich musí zdolat tyto beskydské vrcholy: Velký Javorový 1031m, Ropice 1082m, Travný 1203m, Lysá hora 1324m, Smrk 1276m, Čertův mlýn 1205m a Radhošť 1129m = 8250m. B7 má statut kvalifikačního závodu na ME v extrémním horském maratonu – Ultra Trail du Mount Blanc ve Francii.

LH24 – 24 hodin na Lysé hoře – konec ledna – po B7 druhý extrém z dílny známého českého horolezce Libora Uhra. Jedná se o 24 hodin trvající extrémní horskou štafetu dvojic společně se sólo závodem jednotlivců, který je vyhlášen jako Zimní MČR v horském maratonu jednotlivců. Poprvé se konal v lednu 2012. Jedná se o největší zimní „nářez“ v zemi.

5BV – Pět beskydských vrcholů – polovina října – nejstarší z beskydských ultra. Letos proběhl jeho 10. ročník. Závodníci mají za úkol překonat pět vrcholů ve stanoveném limitu. Na začátku se dozvídají první vrchol a pak na každém dalším vrchu informaci o následujícím. Nejsou tak schopni předem odhadnout, jak dlouhý závod bude. Akce se účastní kolem 700 sportovců.

P100 – Pražská stovka – začátek prosince – letos se konal 19. ročník. Trať je dlouhá 122 km s převýšením 4000 m. Kormidelníkem tohoto závodu je Olaf Čihák, který v amatérských podmínkách dokázal nemožné a z akce se pomalu stává mega akce. P100 má obrovský potenciál a čeká na svého velkého sponzora typu Adidas, Salomon atd.

Trať závodu jednoduše a stručně popsala Klára Rampírová (B7, LH24, P100): „Je jen škoda, že noc nebyla kratší, abych si okolních krás na trati mohla více užívat.“

Každý kdo dorazí do cíle, si může připsat 3 body, které se mu budou hodit do kvalifikace na Ultra Trail du Mount Blanc.

Pražská stovka má i svou čile komunikující skupinu na Facebooku.

K100 – Krakonošova stovka – polovina června – nejstarší horské ultra v České republice, tento dálkový pochod, chcete-li běh, na 100 km za 24 hodin se zrodil v roce 1966. Trasa má převýšení 3900 m a vede: Vrchlabí, Žalý, Horní Mísečky, Harrachov, Vosecká bouda, Špindlerovka, Strzecha Akademicka, Bialy Jar, Slasky Dom Sněžka, Pomezní boudy, Pec pod Sněžkou, Vrchlabí. Můžete si vybrat trasu dlouhou 10, 25, 55 nebo 100 km. Krakonošova stovka je dalším kvalifikačním závodem pro závod Ultra Trail du Mont Blanc.

Horská výzva – jedná se o tři závody o délce 60–70 km. První z nich se koná začátkem dubna v Jeseníkách, druhý začátkem června na Šumavě a třetí pak první víkend v srpnu v Krkonoších. Soutěží se v kategoriích muži, ženy, mix a dogtrekking. Martin Stárek z letošní vítězné dvojice o závodě říká: „Horská výzva má přesně tu délku, kdy ještě nepřichází krize, jako se stává kolem stého kilometru. Dá se běžet rychle a má dobré zázemí.“


Pro příznive Kiliana Jorneta:

Kilian Jornet na Facebooku

TOP videa: