Ideální povětrnostní podmínky dnes umožnily běžcům na Hornické desítce zaběhnout výborné časy a osobní rekordy. Nejinak tomu bylo i u elitních běžců.

Jednoznačně nejlepším z nich byl keňský borec z maďarského Benedek teamu Elisha Kiprotich Sawe, který zvítězil v čase 29:17.

Celkem čtyři muži stlačili čas pod 30 minut. Druhým z nich byl Milan Kocourek (AK Asics Kroměříž). Čas, kterého dosáhl, je zároveň jeho novým osobním rekordem – velmi kvalitních 29:29!

Na třetím místě se umístil Ruslan Savčuk z Ukrajiny – 29:35.

Skvělý výkon předvedl čtvrtý v pořadí Jiří Homoláč (AK Asics Kroměříž). I přes to, že po prvním kole začal na dvojici Koucourek – Savčuk ztrácet, ďábelské tempo udržel a do cíle doběhl v osobním rekordu 29:52!

„Jsem nadmíru spokojen – nový osobák – co víc si přát. Jsme oba s Milanem nadšeni. První okruh jsem šel hodně ostře, ale v druhém jsem se raději zavěsil za toho Ukrajince. Vysoké tempo se nám podařilo držet až do konce. Úžasný závod,“ řekl v cíli Jirka Homoláč.

Pátým v pořadíl byl Petr Pechek (TJ maratonstav Úpice – 31:01), šestý pak v novém osobním rekordu Aleš Miko – 31:07 (SSK Vítkovice).

„Totálně jsem přepálil tempo. Byl jsem pak rád, že jsem se můžu schovat za Aleše Mika. Tím mu děkuju, že zbytek závodu odtáhl,“ řekl trochu zklamaně v cíli Pechek.

Zato Aleš Miko měl úsměv od ucha k uchu: „Do závodu jsem šel s tím, že se pokusím o osobák. Podařilo se. Škoda, že jsme se s Petrem před závodem nedomluvili na spolupráci. Výsledek mohl být ještě lepší. Mohli jsme to dát oba pod jednatřicet minut.“

Alešovi se v posledních měsících pod vedením Aleny Peterkové začíná dařit, věříme, že příští rok bude jejich spolupráce pokračovat a Aleš se co nejvíce přiblíží k času 2:20h na maratonské trati.

Kamínková vítězí poosmé

Už osmkrát ukázala na Hornické 10 svým soupeřkám záda Petra Kamínková, která se dostala na závěr sezóny ze zdravotních problémů a trať excelentně zdolala za 35:11. Petra dnes běžela uvolněně a od začátku jsme viděli, že má opět nesmírnou chuť závodit a vyhrávat.

„Vůbec jsem nevěděla, že tak rychle poběžím. Počasí bylo tak akorát. Jsem ráda, že jsem tady zase vyhrála,“ usmívala se vítězka.

O půl minuty později se v cíli objevila Petra Pastorová (MK Seitl Ostrava) – 35:42, třetí pak skončila slovenská Lubomíra Maníková (AK Spartak Dubnica nad Váhom) – 36:03.

Zatímco zde dnes excelovaly veteránky, tak české ženy do 34let totálně zklamaly. Ani jedna z nich se nedostala na „bednu“. A co víc – mezi třetí Ukrajinkou Rybakovovou a čtvrtou Esentiérovou (BET Ostrava) byl rozdíl třídy – dvě minuty!

Výborný výkon podala juniorka Carmen Beshirová (SK Zdice), když trať zvládla ve 14 letech (!) za neuvěřitelných 37:20!

I veteráni se předvedli

Ano, atlet, jemuž je pětatřicet, je už veterán. A pokud byste chtěli v této nejmladší veteránské kategorii brát „zlato“, museli byste dát desítku za 31:57, jinak nemáte nárok :-)

Tento vítězný čas zaběhl ukrajinský běžec Oleksej Gončar. Až za dvě minuty po něm doběhl Tomasz Wróbel z polského MKS Centrum Dziegielow – 33:47, jako třetí proťal cílovou pásku Vít Ryška (Horokolo Jundrov).

Ve čtyřicátnících byl nejrychlejší Tomáš Svoboda ze Všechovic – 33:41, v kat. 45+ pak Ervin Beshir ze Zdic – 33:58.

Padesátníky ovládl Vladimír Vacarda (AC Slovan Liberec – 35:47) a kat. 55+ Jan Denca z polského Rudniku – 37:19. U tohoto borce se musíme na chvíli zastavit. Příští rok mu totiž bude 60 let a pokud bude ještě chvíli běhat 10 km za sedmatřicet minut, tak klobouk dolů! Něco podobného platí o stejně starém Miroslavu Kravčíkovi z BK SAK Ložiska Karviná – 37:47.

V kat. 60+ byl nejrychlejším Stanislav Sviták (MK Seitl Ostrava – 39:40), v pětašedesátnících Jan Vodička z Grymova – 42:42.

Jak se běhá v sedmdesáti ukázal Vincent Bašista ze Slovenska – čas 40:39 by mu mohli závidět i mnozí běžci o dvě generace mladší.

V kat. 75+ zvítězil Vítězslav Jantsch z Liazu Jablonec nad Nisou – 49:24.

Juniorem č. 1 se dnes stal Radek Karnufek z SSK Vítkovice. Čas 31:18 je příslibem k tomu, aby se brzo mohl zařadit po bok triu našich v současnosti nejlepších vytrvalců: Kreisinger, Kocourek, Homoláč.

--

Petr Blažej z firmy Online system letos připravil exkluzivně pro čtenáře BezvaBĚHu výsledky (celkové) nikoliv s mezičasy, ale s časy za každé jednotlivé kolo.

Výsledky – celkové

Výsledky – kategorie muži

Výsledky – kategorie ženy

Výsledky – 3333m