Neberme se tak vážně. Pojďme si hrát se slůvky. Přemýšleli jste někdy nad tím, v kolika slovech se vlastně vyskytuje BĚH? No ano, především je to BĚH sám o sobě. Pak tu samozřejmě máme BezvaBĚH. Následuje BĚHání, popoBĚHnutí, odBĚHnutí, přiBĚHnutí.

Často mezi běžci uslyšíte povzbudivou větu „To rozBĚHáš“! Míněna je nejen pozávodní únava, ale například i vyhřezlá plotýnka, natažená třísla, kocovina, bolavé koleno, premenstruační syndrom, artrózní kyčel, viróza a tak dále. Tam kde civil (rozuměj člověk nesportující) při nemoci a zranění nemoci ulehá, běžec nazouvá botky a se zastřeným pohledem a bolestivou grimasou v obličeji vybíhá vstříc dobrodružství.

„Tak si alespoň vyBĚHnu pár kopečků“ zvolala jsem onehda na chatě v Beskydech. Druhý den pršelo a já se mezi stěnami pohybovala nervozně jako lev v kleci, z absence pohybu neschopná vyloudit doboru náladu. VyBĚHat se dá i stres, nervozita, smutek…

Před několika lety jsem na dovolené v Chorvatsku každé ráno trénovala na svůj první maraton. Jednou se ke mně přidala kamarádka. Mému tempu nestačila a tak jsme se rozdělily. Když jsme se asi tak po hodince znovu potkaly, celá schvácená mi sdělila, že ji …“předBĚHla i obézní paní s nákupníma taškama“. Ta totiž narozdíl od mé kamarádky spěchala na vodní taxi z ostrova na pevninu.

Co takhle BĚHavka, která spolehlivě zrychlí každý krok? Určitě je to libozvučnější slovo než nějaký průjem či střevní chřipka.


TIP: Čtěte také Něžné pohlaví a běh staletími.


Český jazyk je bohatý a o nadávky v něm není nouze. Připomínám proto i slůvka jako BĚHna, poBĚHlice. Jakou asi mají tato slova souvislost s během? Rozesmál mě vyhledávač na Seznamu. Zadala jsem slovo běhna a jako první na mě vykoukla otázka: Nechtěli jste hledat běh na ? Na slovo poběhlice nereagoval a tak se obecně musíme spokojit s tím, že se jedná o ženy volných mravů, jejich osobní rekord na 10 kilometrů či jiné vzdálenosti se však nedozvíte.

Samostatnou kategorii tvoří přeBĚHlíci. Nikterak lichotivý pojem. Co jsme se už o nich načetli, o kolika z nich jsme už slyšeli. Jejich počet vzrůstá úměrně s blížícími se volbami. Vzhledem k tomu, že se v České republice volí takřka neustále, mohlo by se zdát, že jsme národ vytvalců. Avšak startovní pole tuto teorii nepotvrzují. Že by snad nešlo o sportovce???

Občas se zajímáme, jaký měla určitá činnost, nemoc, kniha a kdo ví, co ještě, průBĚH. Nezpomínejme na zvířata, ta doma chovaná potřebují pořádný výBĚH!!!

A pozor! Buďme obezřetní. Jinak si totiž můžeme pěkně naBĚHnout.

Vnímáte to stejně jako já? Čeština je krásná. Tenhle článek by mohl být téměř nekonečný. Pořád mě napadají nová a nová slova. Přidejte se – co napadne vás???


Autorkou příspěvku je JUDr. Lenka Wagnerová, členka Maraton klubu Seitl Ostrava, nadšená cestovatelka a milovnice bílého vína, odrůdy Veltlínské zelené. Své zážitky ze závodů prezentuje na svém blogu.