V 19. ročníku Běhu o štěně, memoriálu Zdeňka Slepičky, v Olomouci – Hejčíně se dnes z vítězství radovali David Pelíšek a Denisa Vraštilová. Závod má svůj start již po léta tradičně v pátečním podvečeru před hostincem U pelikána a pořádá ho TJ liga 100 Olomouc. Je to zároveň sedmnáctá běžecká akce Velké ceny vytrvalců Olomouckého kraje.

Trasa vede po Moravské cyklistické stezce k vodní nádrži Poděbrady, kterou běžci oběhnou po polních cestách a vrátí se zpět, aby se pak opět napojili na původní silnici. Protože jsme v Olomouci, tak pokud to není na Svatém Kopečku, musí být jasné, že závod bude na téměř dokonalé rovině a i zde je jisté, že po celé délce 7,2 km nenaleznete žádné převýšení. Přesto díky terénu kolem rybníka to zase není až tak jednoduchý závod a též posečená tráva na chodníčku na louce, kudy se také běží, dá obvykle dost zabrat všem vaším kloubům a úponům. A to nemluvím o vedru, které tam snad pokaždé panuje a slunce se opravdu dnes nenechalo zahanbit. Možná by řada běžců raději skočila do vody, když probíhali kolem přírodního koupaliště, ale asi u nich zřejmě nakonec zvítězila závodnická morálka a třeba je táhl do cíle i příslib zdarma tekoucího piva z toho štěněte, o které se dnes běželo.

Ale na trati se na čele bojovalo na ostří nože, jak mi potvrdil absolutní vítěz David Pelíšek z AK Olomouc: „Já se dnes po delším zranění vlastně přišel jen rozcvičit před zítřejší atletickou ligou, ale do čtvrtého kilometru se mnou kluci běželi, tak jsem za to musel vzít v terénu a pak už jsem závod jen kontroloval. Ani jsem moc na doraz jít nemusel, tak uvidíme, jak to půjde zítra.“

Petr Vymazal z SK SALIX Grymov Davidova slova jen potvrdil: „V tom těžkém, rozoraném poli jsem se s ním neudržel a potom už ho nebylo možné stáhnout, proto jsem se soustředil už jen na udržení druhého místa. Nakonec to tu v dnešní konkurenci není špatný výsledek.“


TIP: Čtěte také IMRICH MAGYAR UDOLAL VE VEDRU MARTINA KUČERU.


Třetí v cíli, Vymazalův oddílový kolega, Petr Kučera ale rozhodně spokojený nebyl jak se svým výkonem, tak se svojí současnou výkonností: „Ve středu jsem se vytrápil do mrtva v Albrechticích, když jsem přepálil začátek s nejlepšími a ještě jsem tam v cíli zabloudil, což mě stálo lepší umístění a dnes to bylo podobné. V druhé půli závodu jsem zase trpěl, takže nakonec to třetí místo není k zahození.“ Je dobré podotknout, že na čtvrté pozici dnes doběhl s úsměvem na tváři a se svým dokonalým běžeckým stylem nejlepší padesátník, Jarda Ženčák.

Denisa Vraštilová, členka LOS RAPIDOS Olomouc, neměla v závodě odpovídající soupeřku a tak si v tréninkovém tempu doběhla pro vítězství mezi ženami, přesto moc spokojená nebyla: „Dostala jsem od trenéra za úkol jít od začátku volně a jen vyhrát, ale zase tak jednoduché to nebylo. Nedokážu se teď pořádně dostat do závodního tempa. Nahrnulo se na mě najednou příliš mnoho zápočtů na škole z atletických disciplín a do toho ještě trénink, tak je to trošku cítit. Ale v létě to už bude určitě lepší a na podzim se už pustím do závodění s nejlepšími ženami v tomto běžeckém poháru. Teď si ještě vyzkouším Olomoucký půlmaraton a poté se už pustím do přípravy, aby mi to opravdu začalo pořádně běhat.“

A je jen dobře, že se objevila mezi ženami mladá a velmi talentovaná tvář, která rozhodně má na to, aby časem pořádně rozčeřila stojaté vody našich vytrvalkyň.

A navíc je i motivací, tím jak velmi dobře vypadá, pro ostatní běžce, jak to ostatně potvrdil Pepa Vozňák s Adamem Fritscherem: „Každý chlap, kterého jsi dobíhala, před tebou začal zrychlovat, jakoby mu šlo o život. Asi se nechtěli nechat zahanbit, tak finišovat jsme je ještě nikdy neviděli. No a to je jen dobře :-)

Jen houšť a větší kapky a z toho deště ať se stane liják, ze kterého pak budou mít radost všichni a s tím přijdou potom samozřejmě i výsledky. A to se pak také probíralo u v hospodě u piva, a dokud teklo, tak snad ani nikdo neodešel. Proč také, když se dá příjemně prožít páteční podvečer s přáteli, kteří jsou naladěni na stejné vlně. A to běžci zásadně musí být. To je bez debat. :-)


Autorem článku je Zdeněk Smutný, zkušený a zásadový trenér z Nemojan, který se již 40 let věnuje běhání. Trénování jiných a častá účast na závodech se staly součástmi jeho životního stylu.