Ve 12. závodě Moravsko – Slovenského běžeckého poháru 2011, Búranské desiatke v Borském Mikuláši, vyhráli slovenští vytrvalci Imrich Magyar a Dana Janečková.

Již ráno po bouřce se počasí v Borském Mikuláši, který leží v okrese Senica, proměnilo v pekelnou prádelnu. Stačila jen stometrová procházka od auta k prezentaci a pot se z vás řinul takovým proudem, že ani naplno puštěná sprcha by neměla šanci mu konkurovat. A do toho se měl na otevřeném dvoukilometrovém okruhu ve vsi běžet závod na 10 km mužů. Ženy naštěstí čekalo kilometrů jen šest.

Tento první červnový víkend je již léta ve zdejší obci obrovským svátkem, poněvadž se zde odpoledne chodí závod ve sportovní chůzi na 20 km „Záhorácká dvadsiatka“ a protože aktivní pořadatelé z místního sportovního klubu se chtěli zapojit i do populárního poháru běžců Hodonínska, který stále častěji pronikal na Slovenské území, připravili na dopoledne již před šesti lety i běžecké závody jak pro děti tak pro dospělé.

A podle toho to tam také vypadá. Od božího rána je to ve vesnici jako na Matějské pouti a stánků s prodejci všeho možného i nemožného tam je takové množství, že do kulturního domu se není možné pomalu dostat. Do toho všeho se pak vrhne dav běžců a pokaždé je na co se dívat. I letos tomu tak bylo.

Na start se totiž postavil asi současný nejlepší slovenský vytrvalec Imrich Magyar z AMK Nové Zámky s jednoznačným cílem potrápit oba bratry Kučery z VSK Univerzita Brno, kteří tam od kuropění zajišťovali měřící čipovou techniku, a bohužel podle toho taky vypadalo jejich rozcvičení.

Ihned po startu se odtrhla vedoucí trojice a po prvním okruhu již začal i Magyar ztrácet na Petra Kučeru asi padesát metrů. Daleko za ním se trápil mladší Lukáš Kučera, kterého nakonec až na konečné šesté místo odsunuli i další běžci, třetí Miroslav Hlúpik z AŠK Grafobal Skalica, čtvrtý Jordan A. Petrov z Bulharska a pátý veterán Petr Kadlec z Milotic.


TIP: Čtěte také V BĚHU O ŠTĚNĚ NEDALI MLADÍ VETERÁNŮM ŠANCI.


Na čele závodu to vypadalo na rozhodnutý stav, ale najednou se ve čtvrtém okruhu objevil s velkým náskokem před Martinem Kučerou Imrich Magiar a se svým zarputícím výrazem divokého bojovníka dofinišoval až do cíle na prvním místě v novém traťovém rekordu 31:04.

V ženách, které startovaly překvapivě asi padesát metrů před hlavním polem, jež je pak postupně dostihlo, skvělá slovenská běžkyně Dana Janečková /ASICS Slovakia/ nenechala hned od startu nikoho na pochybách, kdo dnes zvítězí. S odstupem za ní skončila druhá Katka Doubková /AK Perná/, třetí pak Erika Farkašová /AŠK Grafobal Skalica/, jediná z mladší kategorie žen, jinak opět dominovaly veteránky, neboť čtvrtá doběhla díky fantastickému závěrečnému finiši Marta Durnová /Branopac Veselí nad Moravou/ a vrátila tak porážku ze Šaratic o deset let starší Marii Hynštové /AHA Vyškov/, na kterou zbylo až konečné páté místo v absolutním pořadí.

Martin Kučera jen kroutil hlavou nad svým výkonem a hodnotil se asi těmito slovy: „V tom šíleném vedru se nedalo skoro vůbec běžet. Od startu jsem se trápil a pak to už byla jen katastrofa. Vůbec nic mi nešlo. Byl jsem rád, že už to mám za sebou.“ (Peprné a upřesňující výrazy pro jistotu vynechávám. Mohl by to někdo číst třeba před desátou hodinou večerní a to nestojí za ten průšvih :-).

Stejně tak se vyjádřila i Katka Doubková: „No ještě, že jsme běželi jen 6 km. Jít desítku, tak jsem tam někde zkolabovala. Já v takovém počasí tedy fakt neumím běžet a trpěla jsem dnes tedy neskutečně,“ dodávala, když mi ukazovala, jak se z mokrého dresu jediným zmáčknutím valí proudy potu. Nakonec celý závod proběhl bez problémů, ale ta odpolední chůze, to musel být masakr zaživa. To jsme již ovšem neviděli, protože jsme si to hasili domů stejně rychle, jako jsme hasili celou cestu žízeň a podotýkám, že ne pivem, ale výhradně jen minerálkou. Aby náhodou nedošlo k mýlce. I takové jsou letní závody. Ale s tím nic nenaděláme, podmínky jsou u běžců naštěstí pro všechny stejné a pak už jen na nás záleží, jak se tím dokážeme vyrovnat :-) .


Autorem článku je Zdeněk Smutný, zkušený a zásadový trenér z Nemojan, který se již 40 let věnuje běhání. Trénování jiných a častá účast na závodech se staly součástmi jeho životního stylu.