Je nedělní dopoledne 18.11.2012. Teplota v Podbeskydí a přilehlém okolí dosahuje příjemných 9 °C a mezi veřejností stále oblíbenější cyklus závodů zvaný Lysacup láká mnoho sportovců, nejen ze severní Moravy, na pokračování svého seriálu.

Tentokrát se vybíhalo od vodní nádrže Šance, a tak na závodníky čekalo 7,1 km a k tomu úctyhodných 821m převýšení. Musím však podotknout, že na trase byla i rovinka a mírný seběh, čímž se obtížnost této etapy ještě o trochu zvedla.

Účastnický rekord zpozdil start

Při cestě na místo startu zapadá slunce a všichni se ocitáme v mlze, která panuje nad beskydskými vrcholy i nad hlavami účastníků. I přesto se nás sešel rekordní počet: 320!

Z tohoto důvodu se asi o 20 minut opozdil start, neboť mezi příchozími bylo mnoho nováčků, kteří se nově registrovali. To však nebránilo dobré náladě, která panovala v běžeckém davu. Záčínáme se řadit ke startovní čáře a za pár okamžiku zaznívá „Start!“ z úst hlavního pořadatele a zárověň výborného závodníka Petra Hudečka.

640 nohou se pomalými krůčky dává do pohybu. Vyskytují se i drobné kolize, ale naštěstí se nikomu nic vážnějšího nepřihodilo. Hned od počátečních metrů se na čele objeví tradiční dvojice Kasalík – Lichý, kteří se přetahují o každý metr, zezadu jsou pronásledováni Tomášem Čerem. Za touto „svatou trojicí“ se utváří menší mezera, za kterou v minimálních odstupech běží zbytek startovního pole.

Kasalík dnes s převahou

Tento běžecký had se táhne takřka po celé Lysé hoře a na jeho špici probíhá nelítostný boj v němž opět vítězí průběžný lídr závodu Radim Kasalík ((mo)mentálně opavské dupy), který se na vrcholu ocitá v nádherném čase 41:18.

Necelou minutu po něm dobíhá junior Tomáš Lichý (Splašení goroli), který ne nadarmo reprezentoval Českou republiku na zářijovém Mistrovství světa v běhu do vrchu konaném v Itálii. Třetí pak končí Tomáš Čer, který ještě na 6 kilometru ztrácel na Tomáše kolem 30 metrů.

První ženou na vrcholu je Stonová Tamara (Fialové kobry), která se svým časem 53:31 ukázala záda snad dvoustovce mužů.

Čtyřicátníky ovládl zkušený Olympák Vladan Šindelek (46:04), padesátníky vyhrál stále rychlejší bílovecký Petr Škrabánek (48:12) a šedesátníky Josef Káňa ze Skifrenu. Juniorky s přehledem zvítězila Denisa Bartošová (X-Trail Orlová), ženy nad dvacet výše zmíněná Tamara Stonová a v kategorii zralých žen zvítězila Anna Geletičová z Valašského Království.

Žlutý trikot průběžně nejlepšího závodníka tak opět zůstává v rukách Radima Kasalíka.

Vy ostatní neváhejte, pozvěte své známé a přijďte si další sobotu poměřit své síly opět na Lysou horu, tentokrát z Ostravice – Mazáku.

Své soupeře tam najde každý. Přinejmenším sebe a Lysou horu…

Výsledky

Foto 109× – petka1408

Foto 76× – herrcleo