Milan Kocourek a Jiří Homoláč z tréninkové skupiny Jiřího Sequenta o sobě dali letos pořádně vědět – vládli českému vytrvalostnímu běhu a na MČR v silničním běhu na 10 km si rozdělili první dvě místa. Nyní se v Itálii připravují na závěr sezóny, kterým bude ME v crossu. Je s nimi i olympionička Lenka Masná (800 m). I přes náročný program si tréninková skupina našla čas na krátký rozhovor pro BezvaBĚH.

Jak dlouho soustředění potrvá a kolik kilometrů během něj naběháte?

Jiří Homoláč: „Na soustředění v italském Melágu jsme již podruhé za poslední 2 měsíce, vždy po sedmnácti dnech. 28. listopadu tady ukončíme podzimní přípravu a zároveň přípravu na ME v crossu, které čeká Milana i mě. Objem na soustředění je různý, ale je to většinou kolem 150–210km za týden pro nás běžce."

Kolik tréninkových fází za týden stihnete? A jak si užíváte volný čas?

Jiří Homoláč: „Během tréninkového týdne zvládneme 12–14 fází, záleží na únavě a také blízkosti ME. Volný čas trávíme každý po svém, ale činnost je obvykle podobná. Odpočíváme v posteli u nějakého filmu, nebo si čteme knihu, dále trávíme čas v kuchyni vařením dobrého jídla, v případě volného dne a příhodného počasí vyrážíme na horskou turistiku."

Chodíte třeba i na diskotéky nebo to máte od trenéra zakázané?

Lenka Masná: „Diskotéky nepřipadají v úvahu, a to nám je trenér nezakazuje. Během dne absolvujeme náročné tréninky, volný čas večer využíváme k regeneraci, nebo jinému odpočinku. Byli bychom sami proti sobě, chodit na diskotéku, kde je rámus a povětšinou nakouřeno a vydýchaný vzduch."

Jirko, ty jsi letos běžel i maraton, Milan se specializuje na desítku – trénujete společně nebo si každý běháte „to své“? A jak se připravujete na ME v crossu?

Jiří Homoláč: „Trénujeme spolu, jak na dráze, tak i při bězích mimo ni, já si jen občas přidávám více kilometrů, než Milan. Mojí ambicí do budoucna je maraton. Na tréninku si navzájem pomáháme a úseky si navzájem taháme."

Letos jste se oba dokázali dostat na desítce pod 30 minut. Čekali jste to před letošním rokem?

Jiří Sequent: „Jako trenér vás musím vyvést z omylu, jako ostatní naše běžce. Jediná trať na 10km je výkon na přesně změřené trati na dráze. A pod 30 minut se v letošním roce dostal pouze Milan Kocourek časem 29:06,21 v Bilbau. Tratě uvedené mimo dráhu jako 10km nejsou přesné a jsou dezorientační z čehož asi plyne to, že uvádíte i Jiřího pod 30min."

Jiří Homoláč: „Výkony na oficiálně nezměřených tratích, vedených jako 10km osobně neuznávám. Zatím se mi tedy nepodařilo běžet pod 30 minut."

Jak jste třeba prožívali závody, kde jste běželi oba, třeba Běchovice? Byl to boj, kde jste si nic nedarovali nebo jste se snažili spíše spolupracovat?

Milan Kocourek: „V závodě si nic nedarujeme."

Jiří Homoláč: „V závodě běžíme každý za sebe. Kdo není první, je poslední."

Čím to je, že svěřenci Jiřího Sequenta začínají vládnout českému vytrvalostnímu bě­hu?

Lenka Masná: „Především je to tím, že se u trenéra sešla skupina lidí, kteří chtějí něco dokázat, máme vůli a odhodlání jít si za svým. A již dříve u něj trénovali především vytrvalci. Musíme zmínit sestry Marii a Helenu Volnou, Daniela Orálka, kteří startovali na ME i MS. Helena Volná doběhla na MS v crossu v Belfastu na 7.místě, které doposud nikdo nepřekonal. Také je to samozřejmě trenérem, který tomu dává to co my, tedy vše! Proto to může fungovat. Trenér dělá atleta atletem a atlet dělá trenéra trenérem."

Neodpustím si obligátní otázku – co říkáte na téma olympijské hry v Riu v roce 2016?

Jiří Sequent: „Bude to v nádherné destinaci a naše tréninková skupina by u toho chtěla být."

Jiří Homoláč + Milan Kocourek: „Lenka Masná z naší skupiny již na olympiádě startovala a my se nechceme nechat zahanbit. Ale do Olympijských her je to ještě dlouhá doba."

Prozradíte něco z tajů své přípravy? Neučí vás trenér například létat a tím si při závodech pomáhat?

Jiří Homoláč: „Dřina, dřina, dřina = radost, radost, radost."

Na soustředění je s vámi i Lenka Masná – kdo komu utíká při krátkých úsecích?

Jiří Homoláč: „Na krátkých úsecích cca do 300m s delší pauzou mne Lenka předběhne téměř kdykoliv. Milan Kocourek je rychlý jak vítr, tam je to bez šance." (úsměv)


Autorem článku je Martin Singr, mladý běžec ze středních Čech. Nyní studuje ČZU v Praze a v tomto městě také trénuje, o víkendech jej lze vidět pobíhat v okolí Rychnova nad Kněžnou nebo Sedlčan.