V sobotu se uskutečnila další etapa Lysacupu, na které se kromě českých, slovenských a polských borců objevil i Malcolm Collen z Velké Británie.

Povětrnostní podmínky se oproti předchozím etapám poměrně uklidnily, a tak běžcům jejich výkon znesnadňovaly jen mlha a bláto, kterého bylo zvláště na posledních dvou kilometrech požehnaně. To pravé zimní počasí s mrazy a sněhem, tolik typické pro tento závod, dorazí až v nadcházejících týdnech…

Na start se dnes postavilo okolo 270 závodníků, čímž se účast oproti předchozím etapám o trochu snížila, ale i tak se řadí mezi ty nejvyšší. Trasa tentokrát vedla z Ostravice-Mazáku, odkud se úvodní metry běžely po asfaltové silničce skrz chatovou osadu.

Na těchto „zahřívacích“ dvou kilometrech se pole běžců roztáhlo a protřídilo podle výkonnostních tříd. Každý si běžel v partě svých „dobrých známých“ a svým lysařským tempem. Na zbývajících kilometrech běžci zdolali Lukšinec a přes pověstné Větry mířili po červené značce na vrchol k hladícímu bodu, kde končí všechny etapy kromě té první.

Na čele byli opět k vidění Kasalík, Lichý a Čer, kteří do cíle doběhli v minutových intervalech. Za nimi pak velmi natěsno zbytek běžců. Vítězný Kasalík zdolal náročných 6,5km s převýšením 850m za 41:21 a dopomohl tak zvýšit náskok svého týmu – (mo)mentálně opavské dupy – v průběžném pořadí, kterému suveréně kralují již od první etapy.

Tomáš Lichý (Splašení goroli) doběhl druhý a vyhrál tak juniory. Zkušený matador a Olympák Vladan Šindelek, který by měl příští týden oslavit jubileum v účastech na LC, ovládl čtyřicátníky, Petr Škrabánek z Bílovce padesátníky a ocelový Jan Musil (SK Oceláci Ostrava) zvítězil v kategorii mužů nad 60 let.

Z křehčích poloviček doběhla na vrchol Lysé hory nejrychleji jedna z dvojčat Krejčiříkových – Denisa. Denisa i její sestra Ivona jsou známé tváře a ozdoby mnoha závodů po celé republice. Obě sestry závodí za prosperující tým VZS Ostrava. Druhá v ženách a první z juniorek byla Denisa Bartošová (X-Trail Orlová) a kategorii zralých žen vyhrála Geletičová Anna z SK Valašského království.

Nemůžeme si dovolit opomenout zmínit kategorie nejmladších běžců a běžkyň, které do budoucna zajisté poskytnou kvalitní sportovní základnu nejen pro běhy do vrchu. Kategorii chlapců vyhrál nadějný Erik Tuharský (Chimpanzee) a v dívkách nejlépe zaběhla začínající bikerka Markéta Pytlová z Bag Bike teamu.

Příští mistrovská etapa se poběží první prosincový den z Visalají a svým profilem by měla svědčit spíše ortodoxnějším běžcům. Její profil je totiž jeden z nejmírnějších, hodně běhavý, a tím pádem může dojít i k promíchání pozic v průběžném pořadí. Kdo v sobotu oželí televizi a chce vyrazit za sportem, ať se přihlásí na Lysacup. Heslo Lysacupu zní jednoznačně: „Poznej svůj limit!“

Výsledky

Foto 123× – Petka1408

Foto 151× – PepaTeam

Foto 226× – František Raška

Foto 82× – Herrcleo


Autorem článku je Michal Bechný, který začal běhat teprve letos na jaře. Jeho specialitou jsou běhy do vrchu. V kategorii juniorů dokázal hned ve své první sezóně vyhrát Český pohár v běhu do vrchu.