Mekkou běhu na Pardubicku je kromě stadionu Hvězdy SKP s Pardubicemi sousedící obec Srch. Každý zimní měsíc je zde pořádán jeden vytrvalecký závod.

Už v listopadu se tady běžela dvakrát devítka, jednou do běžecké Velké ceny východních Čech a podruhé jako úvodní závod Sršského zimního běžeckého poháru, který pokračuje 12. prosince v 18 hodin. Vyvrcholením listopadových akcí je tradičně Sršský maraton, který se letos uskutečnil popáté.

I když Srch leží v rovině, trať má své „mouchy“. Není to typický okruh ani obrátkovka. V první polovině musejí startující zvládnout malý pytlíček. Začíná se téměř kilometrovým seběhem, pak následuje výběh na nadjezd přes Hradubickou silnici a seběh k obrátce. Potom opět výběh na nadjezd, krátký seběh a téměř kilometrové stoupání, v kterém se vracíme na okruh (nyní máme uběhnuto přes tři kilometry), po dokončení stoupání následuje osmisetmetrová rovinka a půlkilometrový seběh do místa startu a cíle. A to celé osmkrát.

Na start se postavila stovka startujících, z čehož asi čtyřicet absolvovalo maraton a šedesát půlmaraton. Proto první hodinu byla na trati trochu nepřehledná situace. Úvodní dvě kola běžela na čele zhruba pětičlenná skupina, v ní byli hlavní favorité maratonu i půlky. V třetím kole nasadil k vážnému trháku domácí favorit půlky Milan Uchytil, aby nakonec vyhrál před Jaromírem Krejčím z Českého Meziříčí, oba s časy pod 1:20 hodiny.

Maratonci si to rozdali v posledních třech kolech. Naše ironmanská jednička Petr Vabroušek vyhrál v čase 2:41:38 s náskokem necelé minuty před Tomášem Svobodu. Třetí doběhl pravidelný medailista tohoto závodu Marek Procházka ze Šumperka, který běžel od startu sólo závod.

V ženách vedla dvě kola vítězka půlmaratonu Dana Jiřičná – 1:41:52. Její tempo šlo však dolů a v třetím kole šla před ní vítězka maratonu Radka Zbíralová 3:21:49, ta měla v osmi kolech rozdíl mezi nejlepším a nejhorším časem na okruh necelých 40 sekund.

Druhá proběhla cílem olomoucká Blanka Maničáková 3:29:01, která v první třetině vedla, třetí pak skončila další tradiční účastnice Jana Víchová z Benecka za 3:31:25, všechny z kategorie nad 35 let. Čtvrtá ještě časem pod čtyři hodiny byla loňská vítězka Markéta Gruberová, první v kategorii do 34 let.

K pěknému závodu dopomohlo nejen krásné počasí, ale i zázemí v kabinách FC Titanic Srch s restaurací na hřišti, kde závodníky čekal „Sršský řízek“. Závod se mohl uskutečnit díky podpoře obce Srch, spolupráce s SK OMT Pardubice a s pomoci dalších sdružení v Srchu.

Výsledky

Foto I – Lubomír Jirásko

Foto II – Lubomír Jirásko