„Běháš? Běh je bezva,“ napsal mi Rosťa z BezvaBĚHu, když jsem mu mejlem děkovala za zaslání knížky Příručka dámy v běhu, kterou jsem vyhrála v soutěži na Facebooku.

Říkala jsem si, až mi dorazí, že mě určitě nakopne, a že už konečně začnu se sebou něco dělat a přestanu s těma výmluvama, proč jsem ještě nezačala.

Venku už je zima, večer tma, nemám čas, nemám ty správný boty, nemám pořádný oblečení, respektive mám, ale to už jaksi neoblíknu nebo v lepším případě pracně na sebe narvu, ale hlavně, že musím nejdřív zhubnout než vyběhnu, aby tělo a klouby netrpěly, což bez pohybu zas tak snadno nejde a v neposlední řadě je to obava z těch čumilů, které bude míjet funící a valící se cosi v mém podání. A kdo ví jestli je budu míjet, když všichni okolo jdou rychleji než já.

„Cca před 4 lety“, zněla má odpověď. „Našla jsem si kamarádku, se kterou jsme jako úplné začátečnice s během začaly. Vydrželo nám to dvě sezóny od jara do podzimu. Pak se mi přestěhovala na jiný konec města, otěhotněla a já s ní držela „basu“, myslím v tom nic nedělání a debužírování :-) a tak už to jsou dva roky, co jsem ani nepopoběhla.

Ona má krásnýho ročního chlapečka a já krásných 17 kg navíc. Kamarádky partner je běžec, takže k běhu má blízko, ale jaksi už ne čas na mě a mě se běh fakt líbí. Je radost vidět ty druhé s jakou lehkostí a pohodou se dá běhat, no taky jsou o půl metráku lehčí :-) a prej si během pročistí hlavu a vysportují postavu, k tomu se chci taky proběhat, ale je mi jasný, že když s tím začnu, nebude to snadný a nějakou chvilku to potrvá“

Začali jsme si psát a Rosťa mě motivoval a povzbuzoval k tomu, že „zítra je prvního listopadu čili 1.11.2012 – samá hezká čísla. „Začni běhat hned zítra. Začni ZÍTRA. To datum, kdy jsi začala, se bude dobře pamatovat. Pak budeš vzpomínat, jaká to všechno byla vlastně náhoda :-)“

„No to teda, fakt že jo, takže zítra,“ povídám.

„Řiď se podle hesla: Kdo chce hledá způsoby, kdo nechce hledá důvody.“

A já poslední dobou hledala jen důvody a výmluvy nejen v tom běhání.

„Závodit bych ale začal až po půl roce pravidelného běhání. Tělo si musí zvyknout. Nejlepší je běhat každý den. Když si dám volno, tak se mi někdy druhý den taky nechce. Za počítačem je větší pohodička :-)“

A já si dělám legraci, „no teoreticky… když začnu zítra, tak za půl roku je v Pardubicích půlmaraton :-)“

Jsem z Pardubic, chci ho jednou zaběhnout a zařadit se mezi ty borce, které zatím jen sleduji a povzbuzuji podél trati a šmíruju vysportované postavy, jak jim to krásně běží.

Člověk by si měl dávat reálné a blízké cíle, přes které bude postupovat k těm dalším, těžším a vzdálenějším, a když začnu hned ZÍTRA, o to dřív se ke svému cíly dostanu a zas tak nereálný to vlastně není…

A sakra! Začínám se děsit toho, jestli jsem si nepředsevzala moc velký sousto a zároveň se podceňovat, že na to nemám.

Uf… takže ZÍTRA? Takže ne od nového roku, ne od příštího pondělí, ale ZÍTRA – to je čtvrtek, slovenský svátek všech svatých bude můj nový začátek.

Petra Dianová, 34 let, 92kg živé váhy, Pardubice, 30.10.2012.

Petra už přesně jeden měsíc provozuje „chodoběh“ a tento týden nastoupí v Pardubicích ve fitness centru Sportlife několikaměsíční program na výrazné snížení váhy a získání kondice. O jejích pokrocích vás budeme pravidelně informovat. Tento program sponzoruje BezvaBĚH.cz, pozn. red.


Motivační video: