Mnozí si už určitě vyslechli od svých kamarádů – běžců jak začínali. Většinou to byly horory o tom jak v prvních dnech trpěli a úpěli bolestí. Já, abych řekl pravdu si svoje začátky moc nepamatuji, protože už běhám přes čtyřicet let. Někteří dokonce trpěli a trpí neustále dokola, protože jsou stále ve fázi nových začátků a nových konců.

Začít s novou aktivitou vyžaduje vždy odvahu a sílu. Jak říká proslulý trenér Jeff Galloway: tělo zvyklé na gauč, nechce z gauče. Pro začátek je nutná odvaha a motivace. Když tak ležíte na gauči a jste unaveni po celodenní práci a říkáte si, že něco s těmi kily třeba dělat, protože doba dovolených a plavek se blíží už začínáte mít motiv. Ten si v začátku prvních týdnů musíte mnohokrát připomínat, aby jste tělo dostali do pohybu.

Motivy mohou být různé, ale je to podstatné, protože kvůli něčemu to musíte dělat. Děláte to pro sebe. Jak říkám já, nejhorší je vstát a obléknout se. Pak vyjdete před dům a třeba si řekněte, dnes se mi nechce, oběhnu jen kolem domu, nebo jen pár minut. Ono se to vždy nějak zlomí, stačí pár minut a zvláště je příhodné mít kolegu , který na vás někde čeká. Jen zaběhnu na místo schůzky a řeknu, že dnes neběžím a je vyhráno.

Důležité je vyhradit si 30 min jen pro sebe, třeba jen třikrát v týdnu. Udělat si čas, ve kterém se věnuji sám sobě. Každá rozumná rodina to pochopí, když po krátké době zjistí, že se vracíte odpočinutý, se zlepšenou náladou a později i v lepší kondici a se štíhlejší postavou.

TIP: Čtěte také Miroslav Kravčík: Na Gallowaye nedám dopustit.

Po šesti měsících už i organismus se bude těšit na pravidelný výběh a pokud nevyrazíte na trénink, bude mít tělo abstinenční příznaky a budete mrzutí, unavení a podráždění. Rodina vás raději vyšle do terénu, protože si zvykla, že i oni mají chvíli pro sebe a nikdo se na ně nemračí .

Pro ty co říkají, že nemají čas, říkám, že ho mají špatně organizovaný. Po prvním infarktu ho pak mají najednou dost. Špatné počasí neexistuje, je jen špatně oblečený běžec, ale o tom jindy.

Neběhejte rychle, protože se brzy unavíte a musíte se zastavit. Pomalejší tempo prokládané chůzí dle chuti vám dovolí zůstat v pohybu po celou dobu pobytu na vzduchu. Tím, že budete podle potřeby vkládat do běhu chodecké přestávky, můžete se vyhnout nadměrné únavě, zredukovat nebo vyloučit možnost zranění a umožnit svému tělu postupně se přizpůsobit běžeckému pohybu. Postupně přidávejte na vzdálenosti, choďte rychle, až se dostanete na 40 min hranici 2× v týdnu a jednou v týdnu na hranici 60 min. Přestávky na chůzi zařazujte v délce 30 – 60 vteřin dle chuti. Pak už budete ve druhé fázi běžce tzv. joggera.

Tolik snad stačí o tom jak začít a vytrvat. Změňte svůj život a začněte běhat!


TŘÍMĚSÍČNÍ TRÉNINKOVÝ PLÁN:

Pátý a devátý týden (odpočinkový) – ačkoliv nemusíte mít nutně pocit všeobecné únavy, je zde důležité zvolnit, tělo si musí na trénink zvykat postupně.

pondělí úterý středa čtvrtek pátek sobota neděle
1.týden 20min. 15min. 25min.
2.týden 10min. 15min. 20min.
3.týden 25min. 20min. 25min.
4.týden 25min. 30min. 15min. 30min.
5.týden 20min. 20min.
6.týden 30min. 30min. 20min. 35min.
7.týden 30min. 35min. 20min. 40min.
8.týden 35min. 35min. 20min. 45min.
9.týden 20min. 20min.
10.týden 35min. 35min. 25min. 45min.
11.týden 35min. 40min. 25min. 35min. 50min.
12.týden 40min. 40min. 30min. 40min. 50–60min.

Autorem článku je Miroslav Kravčík, otec zakladatel BK SAK Ložiska Karviná, několikanásobný medailista z veteránských ME, MS a OH. Kromě běhání taky „ujíždí“ na dobře vychlazené dvanáctce zn. Radegast.