První sobotu v prosinci mají pražští milovníci kopců kalendáři výrazně podtrženou. Koná se totiž Běh kolem Hostivařské přehrady, tradičně spojený s vyhlašováním výsledků Poháru běhů do kopců v Praze a okolí.

Tolik vysvětlení, proč se na rovinaté trati kolem největší pražské vodní nádrže, kde je téměř rovina, vyrojilo tolik vrchařů. První muž v cíli se jmenuje Daniel Noah (22:44), první ženou byla Zuzana Krchová (26:24).

Sedmikilometrová trať, vedoucí po zpevněných cestách lesoparku a po asfaltové pěší zóně podél Hostivařské přehrady, bývá vzhledem k obvyklé sněhové pokrývce značena barevnými fáborky. Letos si pořadatelé vystačili s klasickými šipkami z mouky, jelikož, ač v noci mrzne, sníh na sebe v Praze stále nechává čekat.

Cesty byly mokré a listí klouzalo. Pro mnohé tak vyvstalo dilema, které pro tentokrát zvolit boty. Kdo si vybral krosovky, tomu tvrdé podrážky klouzaly po asfaltu, kdo obul silničky, měl problém v terénu. Soudě podle vítězů, ideální volbou byly krosovky. Ty obula i Zuzka Krchová (26:24, Perňa systém), která v počasí kolem nuly vyrazila na trať v krátkém rukávu. „Zkusila jsem dlouhý rukáv a bylo mi v něm horko, takhle se mi běželo dobře“, objasňovala originální zimní úbor.

Lze jen domýšlet, zda za to mohly boty, nicméně právě na dlouhém asfaltovém úseku ji dohnala Petra Kotlíková (dívčím jménem Lepičová), která na ni měla od začátku zálusk. „Rovinatý úsek se mi běžel perfektně. Věděla jsem, že Zuzku dotáhnu, předběhnout se mi ji také povedlo, ale nastoupila jsem moc brzy“, řekla v cíli druhá žena v pořadí. V cíli na Krchovou ztrácela s časem 26:42 celých osmnáct sekund.

Třetí doběhla Daniela Havránková, která trénuje v pražském Kerteamu. Jelikož se zotavuje z problémů s kotníkovými vazy, není divu, že si stěžovala na seběhy a terénní úseky.

Mužskou kategorii s přehledem ovládl „Američan“ Daniel Noah, který již třetím rokem závodí a nezřídka i vyhrává v Praze, kde žije s přítelkyní. V cíli mu naměřili čas 22:44. Druhý doběhl muž s podobně tajemným jménem, teprve sedmnáctiletý hokejový obránce HC Hvězda Praha Nikolaos Mach (23:24). Třetím byl Matyáš Pokorný ze Spartaku Vlašim (23:41).

Po doběhu závodu proběhlo v příjemném zázemí hospůdky a klubovny TJ Háje vyhlášení již 19. ročníku Pražského poháru do kopců. Letošního ročníku seriálu s dvěma desítkami závodů se zúčastnilo celkem 1624 běžců. Borci, kteří se umístili na prvních třech místech v kategori, byli odměněni pohárem a věcnou cenou.

Ředitel seriálu Pavel Novák přislíbil na příští jubilejní ročník přidání další kategorie ženám a také jedno překvapení pro věrné účastníky. Zkrátka je na co se těšit. Příští ročník seriálu zahajuje 23. února 2013 Běh na Čerčanský chlum.

Výsledky

Celkové výsledky Běhů do kopců v Praze a okolí:

Foto 180× – Jana Požgayová

Junioři: Lukáš Kubr

Muži do 39 let: Tomáš Koutný, Jan Herda, Petr Homola

Muži do 49 let: Jan Škrabálek, Petr Soukup, Tomáš Rychecký

Muži do 59 let: Ivan Minčev, Jiří Tarant , David Jindra

Muži do 69 let: Václav Lípa, Jaroslav Gregor, Josef Navrátil

Muži nad 70 let:, Jaroslav Čech, Jaroslav Janeček, Rudolf Kadeřábek

Juniorky: Eliška Poborská, Laura Kubrová

Ženy do 35 let: Helena Poborská, Lenka Rabiňáková, Iva Tržilová

Ženy 35–50 let: Lenka Borovičková, Martina Popovová, Blanka Gololobovová

Ženy nad 50 let: Karla Mališová, Helena Vavrušová, Květa Valentová


Autorkou článku je Iva Tržilová, studentka mezinárodních vztahů, která žije v Praze. Je příležitostnou novinářkou a nadšenou běžkyní, pro kterou je závod tím správným kořením běhu. Za pěkným závodním zážitkem neváhá cestovat třeba na druhý konec republiky, občas i mimo ni.