Malá cena Velké verandy je název nejmasovějšího krosového na Pardubicku, pořádaného choceňskými orientačními běžci. Letos při 20. ročníku přišlo lesní trať o délce 4,3 kilometru se čtyřmi těžkými kopci vyzkoušet rekordních 321 závodníků.

K hvězdné účasti přispěl i fakt, že se v sobotu v Pardubicích vyhlašoval nejlepší orientační běžce České republiky, večer byl orienťácký ples, a proto někteří pokračovali přímo do Chocně na závod.

V duhovém dresu mistra světa, kluci vyhráli překvapivě štafetový závod, nastoupil na start intervalového běhu Jan Procházka. Na mezičasech měl lepší časy než při rekordním výkonu v roce 2000 hradecký Petr Losman. Ale závěrečný kopec byl letos opravdu velmi jílovitý, a proto o sedm sekund Procházka za rekordem zaostal. Čas 15:32 je však druhý nejlepší v historii závodu.

Stříbrná pozice patřila loňskému vítězi Petr Vitnerovi z Nového Města na Moravě a třetí pak Losmani, který do cíle doběhl za 16:13.

Pikantnější souboj nabízel závod žen. Pardubická Marta Fenclová sice v posledních závodech hradeckou Táňu Metelkovou porazila, ale v Chocni bylo vše jinak. Obě před startem tvrdily, že se jim o formě může jenom zdát.

Metelková zvolila i profesionálnější přístup, trať si před závodem celou proběhla. Obhájkyně loňského vítězství běžela 15 sekund za Fenclovou a již v druhém kopci ji doběhla.

„Snažila jsem se držet v kontaktu, ale v třetím kopci mě jasně utekla. Dnes byla Táňa lepší,“ uznala v cíli Fenclová, která si o sekundu vylepšila na této trati osobní rekord. Takže Fenclová má nyní historickou bilanci na tomto závodě šest prvenství, Metelková sedm. Třetí byla vítězka letošní B7 Kateřina Matrasová z SK OB Chrast za 19:09.

Jediným nedostatkem tohoto jinak perfektně připraveného závodu, před nímž je například v lese vymetaná trať od listí a pořadatelé od startu prvního do vyhlášení výsledků vše zvládnou v čase dvou hodin, je chybějící absolutní pořadí, zejména u žen. Takže čtyřicátnice Metelková musela startovat v kategorii s děvčaty, kterými by mohla být matkou.

Moderátorem avizované vyhlašování pěti nejlepších letos sice sedlo, ale sám jsem zde zažil, že jsme jako domnělé nejlepší oslavovali ženy, které byly na konci první desítky absolutního pořadí, celkově tehdy uspěla nejlepší dorostenka, myslím, že byla třetí, a nejlepší žena nad 40 let, celkově tehdy pátá.

Výsledky

Fotogalerie

Web pořadatele