Nedělní etapa Lysacupu startovala v Malenovicích u Rajské boudy. Tato klasická trasa se v rámci LC běžela již po 77. Není tak divu, že se na start postavilo něco přes 240 závodníků odhodlaných, mráz – nemráz, zdolat svůj oblíbený vrchol. Zimní slunce a dobrá viditelnost tak zvítězily nad ranními teplotami klesajícími až k –15 °C. A taky že bylo o co stát…

Trasa měla ryze vrchařské parametry. Měřila 5,7 km a závodníci do cíle museli překonat výškový rozdíl 811 m.

Po prvních metrech vedoucích netradičně z kopce se náš běžecký peleton natáhl a na špici se začali vyčleňovat známé tváře. Trojice „nedotknutelných“ – Horák, Lichý a Kasalík vedli urputný souboj, po kterém se na vrchol jako první dostal Ondra Horák závodící za X-Air Ostrava. Doběhl s přehledem v krásném čase 38:37.

S půlminutovou ztrátou doběhl vítěz juniorů Tomáš Lichý (Splašení goroli), který se nehodlal a nehodlá vzdát své pozice druhého nejlepšího muže jak etapy, tak celého závodu. 103 vteřin po něm doběhl průběžně nejlepší závodník Radim Kasalík ((mo)mentálně Opavské dupy).

Vladan Šindelek (Olympáci) zvítězil ve čtyřicátnících, Tomáš Bohatý (Jump Sport) v padesátnících a Josef Káňa (Skifren) v nejstarší mužské kategorii.

Ženám suverénně kraluje Tamara Stonová (Fialové kobry), která doběhla na velmi pěkném 32. místě celkově a potvrdila tak svou dosavadní skvělou formu. Kategorii zralých žen vyhrála Anna Geletičová (SK Valašské Království) a v juniorkách se opět nejlépe prosadila Denisa Bartošová (X-Trail Orlová).

Z nejmladších chlapců (Chimpanzee) nejlépe zaběhl Andrzej Štirba a z dívek Markéta Pytláková (SK Bagbike), kterou jsme letos mohli vidět na každé etapě Lysacupu.

Jako seběhovou trasu jsem dnes zvolil zkratku na Hotel Bezruč. Pod nejprudším stoupáním jsem spatřil běžeckou siluetu Petra Škrabánka, který poskakoval příkrým svahem vzhůru k nebesům. Na dotaz, zda něco zapoměl nahoře se jen usmál a řekl : „Jdu si jen prohlédnout kousek té další etapy…“.

Ta se poběží 15.12. a patří možná k nejkratším, ale je zaručeně nejprudší etapa, které se můžete na tomto závodě zúčastnit. Proto neváhejte, včas se zaregistrujte a určitě přijďte k Hotelu Petr Bezruč, kde se v sobotu startuje.

Výsledky

Foto 137× – Michal Goryczka

Foto 137× – PepaTeam


Autorem článku je Michal Bechný, který začal běhat teprve letos na jaře. Jeho specialitou jsou běhy do vrchu. V kategorii juniorů dokázal hned ve své první sezóně vyhrát Český pohár v běhu do vrchu.