Palestra Kbelská 10, tradiční a oblíbený silniční otvírák běžeckého jara, otevřel registraci pro rok 2013. A nabízí výhodu. Kdo se přihlásí do Silvestra, získá v prvních dvou nadcházejících měsících k zátěžovému testu na Vysoké škole tělovýchovné a sportovní Palestra v Praze zdarma test inbody a tím ušetří dvě stovky.

Hlavním lákadlem je však sám běh první březnové soboty, tentokrát 2. března. Závod na severovýchodním kraji metropole, už klasická premiéra známého seriálu Mizuno Running Cupu, láká pořadatelskou kvalitou, rychlou tratí i početnou účastí a tudíž masově sdíleným zážitkem. Což letos ocenil Zlatý klub českých vytrvalců při Českém atletickém svazu oceněním mezi top deseti závody roku.

V tom nadcházejícím už 27. ročníku se chystají dvě novinky. „Získali jsme status prvního akademického mistrovství v silničním běhu,“ říká Kamila Bulířová z organizačního týmu Palestra. Za akademiky zde počítají studenty denního i dálkového studia do 28 let, kteří se takto zaregistrují a tím mohou získat další ceny navíc.

Také se mírně upravuje trať. „Start bude přímo u radnice v Kbelích, tím se rozšíří kapacita prostoru s vyznačenými časovými koridory a omezí mírně zbrzdění na prvních metrech. Naopak protáhneme cílovou rovinku i prostory za ní, aby nedocházelo k tlačenicím po doběhu,“ dodává Petr Hedrlín, šéf organizačního týmu.

Počet účastníků však není neomezený, v tuto chvíli se předběžně počítá s rovnou tisícovkou. Tím by měl padnout rekord 822 běžců z tohoto roku. Chystá se bohatý doprovodný program, závod dětí, masáže zdarma v rámci studentské praxe.

A pokud jde o rychlé časy? Trať už letos odstranila stoosmdesátis­tupňovou otočku. Odměnou byly výkony elitních domácích běžců. Monika Preibischová zaznamenala časem 34:34 nejlepší český výkon roku na českém území. A hned druhý, svůj nejlepší, pak přidala pozdější olympionička Ivana Sekyrová 34:40. Pro zajímavost, ještě mezi šedesátníky zůstává výkonem roku čas 37:12 Jana Korytára právě z Palestra Kbelské 10.

Další ještě širší informace získáte na www.palestrakbelska10.webnode.cz nebo www.palestra.cz. Tam najdete i registrační formulář firmy Apachi, zpracovatele výsledků.


Autorem reportáže je Tomáš Nohejl, sportovní novinář, běžec, triatlonista, lyžař atd., a majitel komunikační agentury. Baví ho cestovat za sportem a poznávat zajímavé lidi, prostě „být u toho“, kde se něco děje a vzniká.