V sobotu 15. prosince se uskutečnil již 22. ročník mezistátního silničního závodu Hodonín – Holíč – Skalica. Z registrovaných 442 závodníků se ke startovnímu výstřelu dostavilo o stovku méně. Může za to ledovka, která panovala zejména v Čechách a nedovolila mnohým závodníkům dorazit. Ti, co dorazili, se museli utkat s deštěm a silným větrem, který je na trase doprovázel.

Po odstartování před radnicí v Hodoníně běžci zamířili k hraničnímu přechodu, přeběhli řeku Moravu a pokračovali k městu Holíč. Ze slovenského Holíče čekalo na závodníky pekelných 5 km v silném bočním větru a závěrečný kilometr skrz nádherné historické centrum Skalice. Celkem trasa měřila 12,6 km.

Nejrychleji se s tratí vypořádal kroměřížský talent evropských kvalit Milan Kocourek, který minulý týden zaběhl historicky nejlepší český výsledek v seniorské kategorii krosového mistrovství Evropy, 12. místo. Kocourek dnes v čase 38:34 o jednu vteřinu překonal maďarského Alberta Minczera (Benedek Team).

Třetí finišoval Roman Rudolecký, Milanův parťák z tréninkové skupiny Jiřího Sequenta, závodící za Univerzitu Brno. Také on o vteřinu přemohl svého soupeře, čtvrtým v cíli byl Maďar Sándor Szabo (Benedek Team). Ten doběhl v čase 39:18. Pátý absolutně doběhl Jiří Homoláč, který také závodil na krosové „Evropě“ a byl v kategorii do 23 let v cíli na dvaadvacátém místě.

Nejlepší ženou v cíli byla olympijská maratonkyně závodící za TJ Obalservis Košice, Slovenka Katarína Berešová, která doběhla v čase 46:31 na krásném 26. místě celkově. Druhá dorazila Katalin Farkas (Bendek Team) v čase 48:28. Třetí ženou v cíli byla Lubomíra Maníková závodící za AK Spartak Dubnica, zaběhla čas 48:51. Čtvrtou ženou v cíli ale již byla juniorka Carmen Beshirová (SK Zdice), dcera skvělého vytrvalce Ervina, třetího v kategorii nejmladších veteránů.

Při vyhlašování v kulturním domě ve Skalici se na pódiu, kromě folklorní skupiny Skaličan, vystřídala řada českých, slovenských, polských, maďarských a dokonce i ukrajinských závodníků.

Ke klenotům startovního pole patřil rovněž pětaosmdesátiletý Jiří Soukup z Hradce Králové, který nestárne a trasu zvládl pod dvě hodiny. Podobný respekt si zaslouží i polský Zbygniew Stefaniak, který se v běžném životě pohybuje na invalidním vozíčku. Celou trasu překonal pomocí francouzských holí, silných paží a především díky nezdolné vůli. Ta je pro běžce snad ta nejdůležitější.

Výsledky


Autorem článku je Michal Bechný, který začal běhat teprve letos na jaře. Jeho specialitou jsou běhy do vrchu. V kategorii juniorů dokázal hned ve své první sezóně vyhrát Český pohár v běhu do vrchu.