Dnešní etapu Lysacupu vyhráli Radim Kasalík a Tamara Stonová. A že rozhodně nešlo o jednoduchý závod ve svém vyprávění potvrzuje Ivona Krejčiříková…

Poprvé stojím na startu nejkratší etapy Lysacupu. Pouhých 3,7 km na vrchol může klamat, profil s převýšením 664 m ale mluví za vše. Tuším, že to dnes i vzhledem k oblevě a mýdlové hmotě, kterou se brodím na start, nebude zadarmo.

Vybíhám ze samotného čela závodu, bohužel ne proto, že bych byla tak dobrá. Důvodem je automatický zisk minuty k dobru nás ženských ozdob na všechny muže. Předpokládám správně, že náskok bude zdatnými běžci velmi rychle smazán. A opravdu, hang (postartovní prudká pasáž) se tak stává víc než zajímavý!

Bohužel nestíhám obdivovat namakané zadky borců, kteří mě ladnými kroky předbíhají. Mám co dělat, abych neklouzala doleva, doprava a hlavně dozadu a dolů. Dopředný pohyb se mi dnes obloukem vyhýbá. Gentlemani lysacupisti mi pomáhají se zvedat, za to já je občas omylem mlátím svými holemi.

Úzkou a strmou uličku hangu proklínám, úspěšně ji nakonec přežívám, a pokračuji za vláčkem dalších bojujících. Postupně se blížím k poslednímu prudkému stoupání, zrychlit tělo odmítá. Potkávám vítěze a mnohé další, kteří s úsměvem sbíhají. Nestíhám už vůbec nic. Ani obdivovat jejich běžecký um, ani závidět, že již mají dnešní náročný běh za sebou. Nestíhají ani mé plíce. Pomalu šplhám vzhůru a možná je jen dobře, že oblačnost úplně zahalila závěrečnou sjezdovku a skryla tak výhled na to, jaký výstup mě ještě čeká.

Poslední úsek je nekonečný. Stěží se deru na konečnou hranu stoupání, bořím se ve sněhu… Nožičky se únavou motají… Někdo mě zdraví… Někdo další povzbuzuje… Nestíhám sledovat tváře, hlasy… Chci slyšet jediné – označení čipového náramku… Konečně dobíhám k hladícímu bodu, etapa je za mnou!

Později zjišťuji čas a umístění. 157. pozice, čas 49:31. Ač průměrný a hlavně protrápený výkon, suverénně vítězí radost z účasti a ze zdolání těžké etapy. Byl to opět krásný den. Co dodat – snad zbývá smeknout před lepšími a těm slabším popřát více sil do další etapy. Tak za týden na startu!

Pořadí ženy:

  1. Stonová Tamara (Fialové Kobry) 36:35
  2. Martikánová Alice (Horolezci FM) 40:40
  3. Krejčiříková Denisa (VZS Ostrava) 43:02

Pořadí chlapi:

  1. Kasalík Radim ( (mo)mentálně Opavské dupy) 32:08
  2. Lichý Tomáš (Splašení goroli) 32:24
  3. Čer Tomáš (X-Trail orlová) 32:34

Na další etapu se můžeme těšit den po konci světa, tj. 22.12.2012. Jedná se o noční etapu, a proto je start až v 16:30, tentokrát z Ostravice – železničního přejezdu.

Výsledky

Foto – Pepa Team – 111×

Foto – Herrcleo – 207×


Teprve čtyřiadvacetiletá dvojčata Ivona a Denisa Krejčiříkovy běhají od září 2010, dříve se věnovaly florbalu v Krnově. Denisu si odchytl tým VZS na Ostravském maratonu 2010, kde běžela svůj první půlmaraton, aby nakonec k běhání přiměla také Ivonu.