Zapomeňte na zkracovačky. Pokud chcete být rychlejší, silnější a víc ve formě, musíte trénovat své jádro, svůj střed.

Rychlost:

Potřebujete protáhnout krok nebo zvýšit frekvenci běhu? V tom případě začněte s posilováním hlavně bočních břišních svalů, svalů hýžďových a oblast beder. Silnější a stabilnější svaly v této oblasti vám pomohou zvýšit sílu a rychlost, kterou potřebujete při každém odrazu od země.

Stoupání:

Pánevní a spodní břišní svaly podporují pánev, na kterou jsou navázány svaly dolních končetin, které vám umožňují běh. Pokud je váš střed těla silný, nohy mají stabilní plochu, díky které jsou schopny lépe pracovat. Pomůže vám například jednoduchý cvik s předkopáváním no­hou.

Seběhy:

Když běžíte dolů z kopce, potřebujete hlavně silné hýžďové svalstvo, které pomáhá absorbovat dopady a udržet dynamiku. Vaše kolena jsou v této chvíli velmi namáhaná. Pokud přidáme ještě nadváhu, může u vás dojít k bolestem a někdy i ke zranění.

Vytrvalost:

S blížícím se koncem závodu, pomáhá pevný střed těla udržet správné držení trupu a to i přes velkou únavu. Ve vzpřímené poloze nám pomáhají silné spodní břišní a bederní svaly. Pokud jsou tyto svaly ochablé a slabé je vyvíjený velký tlak zejména na boky, kolena a holeně.

Pohyb boků:

Kdykoli potřebujete zahnout do zatáčky, vyhnout se díře či nerovnosti na trati nebo přeběhnout po zvlněném či šikmém terénu, pomůžou vám boční svaly udržet se ve vzpřímené poloze. Pokud jsou vaše svaly v této oblasti slabé, můžete přetěžovat jednu ze stran těla a vyvíjet zvýšený tlak na klouby nohou a chodidel.

Silový trénink pro běžce – část 1.

Zdroj: Alyssa Shaffer, Runner's World