Den po očekávaném zániku světa se uskutečnila noční etapa Lysacupu. Startovalo se v 16:30h v Ostravici, odkud závodníci běželi na Lukšinec a dále pak tradičně po červené až na vrchol Lysé hory.

Na start se postavilo 250 závodníků a závodnic, které neodradila ani zima, náledí nebo tma. Běžecká základna tohoto seriálu má hold otrlé závodníky, které nevyvede z míry vskutku nic. A to je dobře.

Po ostrém startu se vyčlenil Radim Kasalík ((mo)mentálně opavské dupy) společně s Tomášem Lichým (Splašení goroli). Jejich slušný náskok začal zezadu dotahovat rozvážněji vybíhající Ondra Horák (X -Air Ostrava). Radim odpadl již na asfaltovém úseku a přenechal velení Tomáši Lichému, který mi průběh zbytku závodu popsal vlastními slovy: „Ondra mě doběhl asi 500 m Pod větry a šel do čela. Dokázal jsem se ho překvapivě udržet a 200 metrů před cílem jsem Ondru předběhl.“

Talentovaný junior Lichý si tak v čase 42:01 doběhl pro své první etapové vítězství v tomto roce. Po šesti druhých a jednom třetím místě se tak dočkal konečně etapového triumfu. Druhý Ondra Horák se v cíli objevil s dvouminutovým náskokem před Kasalíkem a vyhrál tak kategorii mužů do 40 let.

V krátkých rozestupech pak dobíhali ostatní závodníci mezi nimiž byli vítězové dalších kategorií: Vladan Šindelek (Olympáci) vyhrál čtyřicátniky, Petr Škrabánek (Bílovec) padesátníky a Jan Musil (SK Oceláci Ostrava) muže nad 60 let.

Ženám nemohla kralovat žádná jiná běžkyně než neporazitelná Tamara Stonová (Fialové Kobry), která na vrchol doběhla v čase 51:39. Kategorii zralejších žen vyhrála Danuše Škrdová (MK Seitl Ostrava) a v juniorkách pak měla nejvíce sil Klára Kubínová (Malbery Opava).

V nejmladších chlapcích dominoval další Splašený gorol Vojta Lanc, který ve svých čtrnácti letech doběhl na báječném 17. místě. Kategorii dívek pak vyhrála Viktorie Koukalová z X-Airu Ostrava.

Dnešní noční závod měl nádhernou a přátelskou atmosféru. Málokdy se totiž poštěstí, abyste běželi v davu několika set lidí s čelovkami na hlavách dobýt nějaký kopec.

Příští – silvestrovská – etapa se běží již v 9:00h a startuje na hřišti v Ostravici. Nezapoměňte si na sebe vzít nějaký „slušivý vohoz“ a přijďte si do báječného zimního horského klání změřit své síly.

Výsledky

Profi foto 15× – Martin Dedek

Foto 45× – herrcleo.rajce­.idnes.cz


Autorem článku je Michal Bechný, který začal běhat teprve letos na jaře. Jeho specialitou jsou běhy do vrchu. V kategorii juniorů dokázal hned ve své první sezóně vyhrát Český pohár v běhu do vrchu.