Už po pětadvacáté se sešli v neděli příznivci kondičního běhu v Bělském lese, aby si zazávodili v prostředí, ve kterém většina z nich po celý rok trénuje.

"Před 25 lety jsme se tady spolu s kolegy tělocvikáři rozhodli uspořádat Vánoční kros, abychom si na závěr roku protáhli tělo. Závod se konal vždy dopoledne 24. prosince, ale účastníci si „vymodlili“, aby se termín posunul o jeden den zpět čili na 23.prosinec a tak od 13. ročníku už vybíháme třiadvacátého,“ zavzpomínal hlavní organizátor závodu Jiří Brož.

Šestikilometrová trať, která je tvořena dvěmi okruhy, byla letos celkem „jedlá“. Jemný poprašek sněhu a tvrdý místy zledovatělý povrch běžcům příliš starostí nedělal a tak jsme se dočkali poměrně slušných časů.

Mezi muži byl nejrychlejší Jakub Zemaník (SSK Vítkovice – 18:14) před svým oddílovým kolegou Radkem Karnůvkem, který doběhl na druhém místě za 18:17. Jde vidět, že to trenér Black Teamu Vladimír Černý s klukama umí.

Pro třetí místo si z Přerova dojel Tomáš Blaha (AK Asics Kroměříž – 19:16), který mimochodem letos byl druhým mužem Českého poháru v běhu do vrchu.

Adéla Esentierová z BET Ostrava ovládla závod žen a zvítězila v čase 22:13. Za ní na druhém místě doběhla Jana Lančová z Nového Jičína za 25:11. Třetí pak skončila veteránka Danuše Škrdová z MK Seitl Ostrava – 25:22 min., která se stále veze na „rekordní“ vlně Berlínského maratonu (3:26:52).

Výsledky