Mýto. Toto malé, ale malebné město v okresu Rokycany si lidé při vyslovení názvu často pletou s Vysokým Mýtem. Řeč je ale o Mýtě, které zásluhou místního tenisového oddílu vždy poslední sobotu před Vánoci vítá běžce při Vánočním krosu. Z letošních 75 závodníků vyšli vítězně Petr Pechek a Carmen Beshirová

Vrchař, triatlonista a orienťák

Skupina mužů na bedně má zajímavé složení: Petr Pechek, vynikající maratonec a reprezentační vrchař, za ním olympijský triatlonista Přemysl Švarc, následovaný Štěpánem Kodedou, který je pro změnu reprezentačním orientačním běžcem.

Všichni tři již zdejší 4,5km dlouhý okruh znají, a znají také jeho úskalí, kterými je zablácené pole, ze kterého si odnášíte slušné blátivé závaží na botách, a dvě úzké lávky přes rybník. Obzvlášť na té dřevěné je umění držet balanc skoro důležitější než rychlost. Pravdou však je, že se tu za 41 uplynulých ročníků ještě žádný závodník nedobrovolně nevykoupal.

Petr Pechek přijel do Mýta počtvrté, a počtvrté vyhrál. „Zpočátku jsme tvořili skupinku asi tří, od poloviny závodu jsem zůstal jen já s Přemkem. Nastoupil jsem v menším stoupání, od kterého už vedl do cíle jen silniční povrch,“ líčí souboj se Švarcem Petr Pechek, který o 5 sekund zvítězil v čase 13:36, tedy nachlup stejném výkonu jako loni.

Přemysl Švarc zde bývá Pechkovi tradičním soupeřem, ale vyhrát nad ním se mu nepodařilo ani letos. Přitom podle svých slov přiběhl na start o pár sekund později. „Doběhnout kluky se mi podařilo až u kostelíka, což je tak první kilometr,“ říká Švarc, který se po nepříliš vydařeném olympijském výsledku opět dostává do formy nejen na poli triatlonu.

Třetí Štěpán Kodeda se jakožto orientační běžec cítí v terénu jako ryba ve vodě, takže si do lesního úseku hodně věřil. Nakonec vše ale dopadlo jinak. „Na silnici jsem se držel s čelem. Do terénu jsem se těšil, ale ještě před lávkou jsem zpomalil, zatímco kluci stále drželi tempo,“ říká Kodeda, kterému se již ztrátu dohnat nepodařilo. Stopky mu v cíli naměřily čas 13:57.

Nejmladší Carmen vyhrála

Teprve čtrnáctiletá Carmen Beshirová se při svém prvním startu v Mýtě mohla radovat z vítězství, o kterém de facto nebylo pochyb. Sólo závod absolvovala v čase 18:37 se svým bratrem Robinem, který běžel mimo soutěž. Zdatně však Carmen sekundoval až do cíle, což je v jedenácti letech úctyhodný výkon. Nezapomeňme dodat, že Ervin Beshir, otec Carmen, se stal vítězem kategorie nad 40 let. Geny jsou zkrátka geny.

Druhá Petra Kaviová je mezi západočeskými běžci známou tváří. Po běžecky odpočinkovějším roce, stráveným v zahraničí, o sobě novopečená vítězka západočeského Husquarna Cupu opět dává vědět. „V Mýtě jsem běžela poprvé, ale část trati jsem si proběhla a od lidí vyzvěděla, co mě čeká. Zpočátku jsem se cítila ztuhlá, ale pak se mi povedlo to rozběhnout,“ popisuje dění před a po závodě Kaviová.

Závodnice TJ Maratonstav Úpice Iva Tržilová, která skončila třetí, byla zpočátku Kaviové v patách. „Když jsem ale po pár set metrech viděla, že se Petra stále vzdaluje, hlídala jsem si třetí místo. Umístění pro mě zklamáním určitě není, mám radost, protože jsem letos běžela o 5 sekund rychleji než loni,“ raduje se žena, jíž náleží nejnižší stupeň na bedně.

Z Plzně, ale i z Prahy

Kros v Mýtě už má léta svoji účastnickou základnu. Její podstatnou část tvoří jednak početná běžecká komunita z plzeňských běžeckých oddílů a Falconu Rokycany. Za všechny stálice jmenujme kromě zmíněného Švarce také veterány Jána Korytára a Václava Šůchu a držitelku více než dvacet let starého traťového rekordu Jaroslavu Popovovou.

Další část startovního pole tvoří překvapivě pražští běžci, a to především veteráni z AVC Praha, kteří, ač to sem nemají právě blízko, si „Mýto“ nenechají ujít. „Závod jsme před lety našli v termínovce a od té doby sem jezdíme. Trať ani velikost závodu není v podstatě nic extra, tady to jistí hlavně skvělá vánoční atmosféra,“ říká Pavel Matějovský.

Mirek Biško zase vzpomíná na časy, kdy se po závodě v blízké hospůdce opékalo prase, na které byli závodníci pozváni. Je toho zjevně víc, co sem běžce láká. Například další z veteránů Josef Hlusička vtipkuje: „Já jsem tu takovým začátečníkem, letos jsem tu teprve podvacáté.“

I když je o Pepovi známo, že si počet svých účastí na jednotlivých závodech pamatuje, tady mu letošní jubileum připomněl i pohár, který závodníci dostávají za každých deset účastí. To jistě ale není jedinou motivací, proč do Mýta v předvánočním čase zajet.

Výsledky


Autorkou článku je Iva Tržilová, studentka mezinárodních vztahů, která žije v Praze. Je příležitostnou novinářkou a nadšenou běžkyní, pro kterou je závod tím správným kořením běhu. Za pěkným závodním zážitkem neváhá cestovat třeba na druhý konec republiky, občas i mimo ni.