Nový běžecký závod „Předvánoční kros“ uspořádali o víkendu v Tetčicích nedaleko Brna, nadšenci z týmu kolem seriálu závodů X-Ligy. Na start se jim podařilo přilákat téměř padesátku závodníků a závodnic.

Poměrně náročný, dobře a přehledně značený 11 km okruh, s několika krátkými a jedním 4 km dlouhým výběhem, byl z větší části pokryt ledem a přemrzlým sněhem.

Naštěstí běžci mohli využít i suchých míst kolem cest, takže k žádnému zranění nedošlo.

Start závodu byl pro zahřátí do strmého, 100 metrů dlouhého stoupání s následnými výběhy a se běhy, kde byli závodníci nuceni obezřetně volit stopu.

Během nejdelšího stoupání skrze obec Omice se oddělila dvojice cyklistů Michal Chadim (KC Brno) a Václav Strnad (Inkospor team), která nenechala nikoho na pochybách o tom, že cyklisté v těchto podmínkách běhat umějí.

Do cíle k teplému čaji (doslovně) doběhl nejrychleji Vašek Strnad v čase 44:49 min., o 26 s. za ním doběhl Michal Chadim a bronzovou pozici vybojoval, věkem ještě junior, Pavel Záděra (46:02).

Mezi ženami, kterých se na start postavilo osm, se s promrzlým terénem nejlépe poprala pardubická Hana Vejrostová (48:31min., 11.místo absolutně), na druhé pozici přiběhla „žena z plakátu“ Magda Krejčová (Brno, 51:44) a třetí místo obsadila ořechovská Tereza Procházková v čase 52:14.

V příjemné atmosféře Rybářské bašty bylo vyhlášeno pořadí všech účastníků a závěrem se losovala zajímavá tombola. A to již při registraci dostal každý běžec malý vánoční balíček.

Pořadatelé věří, že příští rok se na startu dalšího ročníku objeví daleko více běžců z Brna a okolí.

Jiří Březina

Výsledky