Brněnský běžecký pohár pokračoval v pořadí 3. závodem. Tentokrát se běhuchtiví sešli v Syrovicích u Rajhradu, takže to z jihomoravské metropole daleko opravdu nebylo. V útulné vesnici, která má i vinařské tratě, se konal 21. ročník tradičního Štěpánského běhu.

Ne všude měli Vánoce na blátě

Účast byla opět velmi dobrá, od vyšších čísel nás ale připravilo nevlídné počasí, které na jižní Moravě panuje již několik dní. Zatímco na mnoha místech republiky zažívají rekordně teplé Vánoce, my tu spíše operujeme se slovy sníh, ledovka a mlha. Nakonec organizátoři napočítali 136 závodníků na poloviční trati a 252 běžců v hlavním závodě s délkou 9,2 km.

Nakonec byla trať v poměrně dobrém stavu, takže byli běžci jen asi o minutu pomalejší než při suchých podmínkách. Po startu u sokolovny následovalo 1,5 km mezi vinicemi po zasněžené a notně uklouzané polní cestě. Krátký ale prudký kopec se tak spíš cupital než vybíhal. Po náběhu na asfalt se pokračovalo po mokré trati, místy se zbytky břečky. A po čtyřech kilometrech, již na dohled cíle, nesmíme zapomenout na známé, mnohými stokrát proklínané schody k místnímu kostelu. Celková délka okruhu činí 4,6 km a muži jej absolvují hned dvakrát.

Kratší závod – atleti dostali na frak

Jak známo, brněnský běžecký pohár mají v oblibě nejen atleti. Na startu je možno potkávat orienťáky, cyklisty, triatlonisty a další výkonnostní sportovce. A dnes v Syrovicích byli hodně vidět. Asi jsou zvyklí trénovat v jiných podmínkách a nějaká ta troška sněhové kaše je nemůže rozhodit. Zato tempově založení vytrvalostní běžci dnes na zasněženém úseku dost trpěli.

V závodě žen všechny své soupeřky dost překvapila Lucie Matulová, mladá radiová orientační běžkyně startující za oddíl z Bílovic n. Svitavou. Doběhla za 18:39 a oplatila tak porážku z Jehnic dnes druhé Patricii Gánovské (Šport Team Hritz – 18:47) i třetí Lucii Kolkové z Brna (19:07).

Kratší závod celkově ovládl orientační běžec Pavel Záděra (BETA URSUS Orienteering – 16:58), který ve finiši o 2 sekundy udolal cyklistu Jana Kováře (Mapei cyklo Kaňovský). Záděra se stal nejrychlejším juniorem, Kovář vyhrál dorostence. Za nimi doběhl junior Petr Konečný (17:37), který nedávno přestoupil z AC Okrouhlá do VSK Univerzity Brno.

V juniorkách byla jednoznačně nejlepší triatlonistka Marika Zahradníčková (EKOL Team – 19:08), když doběhla jen v těsném závěsu za nejlepšími ženami. Čest běžcům zachraňovala v Syrovicích nejrychlejší dorostenka Kamila Klepalová (AK Olymp Brno – 19:51).

V nejmladších veteránkách opět nezklamala Katka Doubková (AK Perná – 20:07), když zvládla vyhrát již třetí závod v posledních pěti dnech (Perná, Znojmo, Syrovice). Kousek za ní doběhla stále se lepšící sportovní univerzálka Magda Krejčová z Brna (20:15). Dnes to stačilo na páté místo v hlavní kategorii, určitě ale neřekla poslední slovo. A v těsném závěsu finišovala nestárnoucí maratonkyně Ivana Martincová (Moravská Slavia Brno – 20:21).

Nádherný souboj Kohut – Orálek

V hlavním závodě se souboj o vítězství omezil na duo Kohut – Orálek, které se již na začátku odpoutalo od zbytku startovního pole. Za nimi vlál osamocený Aleš Palko pronásledovaný početnou skupinou vedenou Tomem Ondráčkem.

Nakonec se rozhodlo až těsně před cílem. Dan Orálek (AC Moravská Slavia Brno) se pokusil nastoupit na schodech, u kostela měl více než 5 sekund k dobru a pouhých 500 m do cíle. Přesto to na drtivý finiš Honzy Kohuta (UNI Brno – Newline TEAM – 31:49) nestačilo. Dan nakonec ztratil 4 sekundy. Třetí doběhl již s odstupem Tomáš Ondráček (Triexpert Adidas team – 32:38), následovaný zástupci UNI Brno Alešem Palkem (32:52) a Petrem Kotyzou (32:58). Ti brali pódiová umístění v nejmladších veteránech (za Orálkem).

Doplním ještě vítěze dalších veteránských kategorií, i když tady je situace na Brněnsku stálejší než střídaní dne a noci. Kategorii MV2 ovládl Pavel Kratochvíl ze Sokola Rudíkov (34:47), který druhému Frantovi Kolínkovi nadělil téměř 3 minuty. V nejstarší kategorii (70níci nejsou vypsaní) zvládl vyškovský Svatopluk Kudlička nástrahy tratě za 37:49, druhý skončil novic v této kategorii Jaroslav Kaše (Barnex Sport Brno – 40:04).

Po Novém roce do Kuřimi a na další kopcovité závody

Brněnský běžecký pohár pokračuje v rychlém sledu, 4. pokračování bude napsáno hned první lednovou sobotu, kdy na závodníky čeká Kuřimský kros. Dva okruhy Kuřimskou horou patří profilově k tomu nejtěžšímu, co seriál závodů nabízí. Tak přijeďte potrénovat, ať se na dalších závodech nemusíte bát radostické „sjezdovky“ nebo při Ráječkovské desítce výplazu k hájovně na Horničkách. Na jaře z toho budete určitě profitovat.

Výsledky – muži, veteráni

Výsledky – ženy, veteránky, junioři, dorost

Foto 547× – mag80.rajce.id­nes.cz

Foto 255× – brumla007.raj­ce.idnes.cz

Foto 182× – lenf.rajce.id­nes.cz


Autorem článku je Josef Šitka, běžec žijící v Drnovicích u Vyškova. V loňském roce úspěšně dokončil studia na Masarykově universitě v Brně. Jeho vášněmi kromě běhu jsou hory, film, Polsko a hokejový Vsetín.