Plných 35. let se běhá v Ostravě Štěpánský běh Porubou, to už je pěkná tradice. Nejinak tomu bylo i letos, kdy se závodu o délce asi 13,4 km zúčastnilo 127 startujících.

Nejrychlejším z nich byl Jan Zemaník (Salomon Suunto Ostrava – 47:31), podařilo se mu zvítězit jen o pár metrů před Martinem Věžníkem (Hisport Team Brno – 47:39). Třetím v cíli byl Mirek Lepíček (SSK Vítkovice – 47:53).

„Pořadatelé se ve značení trati moc nevyznamenali. Martin Věžník, který ještě před Globusem vedl, se úplně zastavil, protože nevěděl kde má běžet. V tuto chvíli tam nebyl žádný pořadatel, který by nám ukázal směr. Když jsem ho doběhl, tak jsme usoudili, že snad asi doleva do sídliště. I tam jsme ale měli problémy s orientací. Oba jsme tento závod absolvovali poprvé,“ postěžoval si v cíli jinak spokojený vítěz Jan Zemaník.

V ženách zvítězila jednoznačná favoritka závodu žen Petra Pastorová (MK Seitl Ostrava). Do cíle doběhla v čase 50:43. Druhou v cíli byla Adéla Esentierová (BET Ostrava – 53:48), třetí pak skončila Anežka Vrágová (AK Kroměříž – 58:16).

„Dneska jsem měla od trenérky úkol běžet stupňovaně, konkrétně v tempech 4:00, 3:50 a 3:40. Bylo to nakonec ale trošičku rychlejší," řekla v cíli s úsměvem Petra Pastorová. Potvrdila tak slova Aleny Peterkové, která BezvaBĚHu ráno před závodem avizovala, že Petra na traťový rekord dnes nepůjde.

Dodržet stanovené tempo na této trati však může být v některých pasážích opravdu obtížné. Jedná se například o Třebovickou ulici, kde jde trať mírně z kopce a běžíte téměř zadarmo. Naopak po Průběžné ulici si musíte máknout do mírného svahu.

Výsledky

Foto 272× – Otto Seitl

Foto 185× – Jiří Harašta