Tichý Američan v Praze, aneb učitel Daniel Noah, obhájil vítězství v Silvestrovském běhu Jardy Štercla v Praze. Prudké seběhy, zatáčky i dlouhý krpál u sokolovny v nejtradičnějším z běhů posledního dne roku v zemi zvládl opět nejlíp.

Druhý skončil v rámci „zesvětáčtění“ podniku německý běžec Lennart Herrmann z Chemnitz. Až třetí ve třech okruzích nejlepší Čech, babický Radek Brunner z SK Babice-Trailpoint.

Mezi ženami na jediném kolečku těsně předstihla Gabriela Raková známější Lenku Šibravovou.

„Snažil jsem se, hlavně první kolo běžet, co to šlo,“ říkal vítěz Noah. Jenže zatímco loni se honil ve skupince, tentokrát se po dvou stech metrech odpoutal a hnal to sám. „Je to hodně těžká trať, ale běželo se dobře.“

Tenhle chlapík přišel do Prahy za svoji dívkou před rokem a něco a místním běžcům docela vybírá ceny. Pochází z Texasu, dokonce studoval univerzitu v Austinu, kde se potkával i s Lance Armstrongem. Hrával basketbal, baseball a samozřejmě americký fotbal. Ale hlavně běhal, osobák na desítku má 29:57, v Evropě zvládl Drážďanský maraton za 2:50. „Teď už ale tolik netrénuju,“ mávl skromně rukou 28letý běžec.

Přidejme dvě zajímavá čísla, dokumentující stav běžecké komunity. Rostoucí zájem o běhání i s číslem, ale zároveň pokles kvality absolutní špičky. Celkem 158 účastníků je nejvíc za posledních devatenáct let. Naopak čas vítěze (nyní 10:52) byl za 37 let 27× lepší. Včetně traťového rekordu Ivana Uvizla za 9:55.

„Klidně můžeme vypsat pět tisíc za jeho překonání a nemusíme se bát, že bychom o ně přišli,“ usmívá se Pavel Frček, jeden z otců zakladatelů Ligy 100 a stále aktivní pořadatel.

Tahle akce, to je závod i happening v jednom, v dobrém smyslu. Běží se pořád vážně – tahle trať opravdu nedovolí vydechnout – ale zase ne na smrt. Naposledy ve starém roce potkáte kamarády. Pro veterány se jedná o společenskou oslavu, vždyť mnozí počítají své starty na desítky. Někde přijde s lahví vína v sobě – jak přiznal jeden z elitních běžců, viď, Martine… – jiný si ji odnese jako cenu k večerní oslavičce.

Každopádně se tu pyšní nejdelší tradicí, běželo se už po sedmapadesáté. I zrod vzešel, jako často u podobných podniků, z hospody.

Otto Puteany, první český běžec, který absolvoval stovku maratonů, zapíjel kdysi za tuhého socialismu vánoční narození dcery. S kamarády přitom vyrazil i na krátké proběhnutí. Brzy se domluvili se Sokoly na Královských Vinohradech a na počest tohoto běžeckého vzplanutí vytyčili pevnou trať v Riegrových sadech.

A když „sranda“ závod, tak „sranda“ startér. Na to slyšel známý komik Jaroslav Štercl, který pak desítky let poctivě střílel. „Chyběl jedinkrát kvůli zápalu plic, to ho vystřídal Milan Neděla,“ vzpomíná Pavel Frček.

Když se Štercl vydal na nebesa, ponechal běžcům aspoň svoje jméno a ženu. Paní Růžena startovala letos už pošestnácté, pár dní poté, co oslavila kulatou osmdesátku.

Tak ať se sejdeme všichni zase za rok. Na jiné trati už třeba hned zítra.

Silvestrovský běh Jardy Štercla 2012 – výsledky: Muži 3,4 km: 1. Noah (USA) 10:52, 2. Herrmann (Něm.) 11:08, 3. Brunner (Trail Babice) 11:11.

Ženy 1,35 km: 1. Raková (Maratonklub Kladno) 5:07, 2. Šibravová (Hvězda Pardubice) 5:09, 3. Dostálová (Sport projekt swimming) 5:16.


Autorem reportáže je Tomáš Nohejl, sportovní novinář, běžec, triatlonista, lyžař atd., a majitel komunikační agentury. Baví ho cestovat za sportem a poznávat zajímavé lidi, prostě „být u toho“, kde se něco děje a vzniká.