Jste již novoročně běžecky namotivováni? A víte jak si motivaci i nadále udržet? Pokud je vaše odpověď alespoň jednou záporná, pak je následující článek právě pro vás. Je prokázáno, že běhání je z 90% ovládáno psychicky. Naše mysl totiž dokáže kontrolovat běh samotný, počínající motivací a bolestí končící.

Otázka motivace

Dá se říci, že tento problém vedoucí ke ztrátě své vlastní motivace okusil každý, kdo se věnuje běhu a běhání dlouhodobě, anebo s tím teprve začíná. Jak to, že jsme v některých tréninkových jednotkách 100% namotivováni, překypujeme energií a jsme připraveni posunout své výkonnostní limity zase o krok dál? A jiné dny se cítíme sotva na to, aby jsme si obuli běžecké botky a vyrazili do terénu?

Sportovními psychology již bylo několikrát řečeno, že slabší výkony souvisící s mírou motivace nejsou výjimkou, ba naopak jsou časté a mohou ohrozit dlouhodobou výkonnost sportovce.

Zajisté si teď možná říkate, že se plně ztotožňujete s těmito pocity. Sama trénink co trénink bojuji se svými obavami typu, jestli jsem dost fyzicky zdatná pro svoji přípravu na první maraton.

Účinná pomoc: vizualizační cvičení

Velice silnou zbraní v boji s vlastní běžeckou sebedůvěrou mohou být vizualizační cvičení. To spočívá např. v tom, že si při začínajících pocitech krize můžeme představit sami sebe, jak porážíme ostatní atlety a protínáme cílovou pásku jako první. Efekt se dostaví okamžitě – opojeni fiktivním úspěchem tak můžeme vyrazit do dalšího boje se svojí vlastní motivací.

Jiným tipem, jak ovládnout a dostat pod kontrolu své přesvědčení v sebe samotné, je identifikace a připuštění si vlastních negativních myšlenek. Pouhá myšlenka na špatný trénink totiž plně ovládá naše podvědomí a dá jasný signál našemu tělu.

Nebo také způsob, jakým omlouváme naši neschopnost proběhnout daný úsek rychleji tím, že jsme vždy v tomto bodě unavení. Proto bychom si měli plně uvědomovat naše myšlenkové pochody před, během i po běhu. Možná budeme překvapeni tím, jak moc dokáže naše mysl zasáhnout do pravidelné sportovní aktivity.

Vlastní uvědomění si myšlenek

Neméně důležitým krokem je zaznamenání toho, jaké myšlenky vlastně máme. Negativní myšlení je nutno vyměnit za pozitivní, nebo přinejmenším za neutrální, když už to jinak nejde. Poté si myšlení tzv. “ušijeme“ přímo na tělo. Je nesmyslné si nalhávat, že jsme nejrychlejší na světě, ale úplně v pohodě můžeme být s povzbuzením typu, že na to máme přinejmenším až do proběhnutí příští zatáčkou.

Určitě jste na správné cestě vedoucí k úspěchu zjištěním, které kladné myšlenky zvýší vaši výkonnost spolu se správným dýcháním, podpůrnou hudbou v uších nebo s udržením pozitivního přístupu vůči sobě samotným.

Překonávání vlastních výzev

Vlastní výzvy a přesvědčení by rozhodně neměly být opomenuty. Je nesmírně důležité vědět a cítit, proč je pro mě vysněná meta tak nutná a důležitá a co pro mě vše znamená. To si můžeme neustále připomínat např. vylepenými citáty v koupelně na zrcadle a nebo vyvěšenou fotografií, na které je zachycen známý atlet při heroickém sportovním výkonu. To by vám mělo umožnit překlenout těžké a možná i bolestné období.

Konečně také pocit zklamání z vlastního výkonu je neopomenutelným z pohledu osobního růstu. Zpětná vizualizace může posloužit k odstranění negativních pocitů a k povznesení se nad sebou samotným. Je veliký rozdíl si říci, že tento závod není možné dokončit a v tom, že dnes je můj den a závod mohu vyhrát.

Opravdu nic není nemožné a já vám do nového roku 2013 přeji vyplnění všech nejen běžeckých snů a přání.


Autorkou článku je Martina Steklá, mladá běžkyně ze středních Čech. Nyní studuje Metropolitní Univerzitu v Praze, obor Angloofonní studia, trénuje a pobíhá v Úněticích nebo v Milovicích.