Vedoucí muž horského etapového závodu Lysacup testoval v zimních podmínkách špičkové boty do terénu Mizuno Wave Tarawera. Jak se mu v nich běhalo, si můžete nyní přečíst tady:

Běhám už nějaký ten pátek a za tu dobu jsem už proběhal nejeden pár bot. Ze začátku jsem se koukal spíš po ceně. Později s množstvím naběhaných kilometrů jsem začal zjišťovat souvislost mezi kvalitou obuvi a opotřebováním pohybového aparátu a lehkými zraněními. Tyto zranění jak se později ukázalo, byly přímo související s kvalitou obuvi a jejím vhodným výběrem.

Proto jsem začal hledat, zkoumat a vybírat boty, které by nejlépe vyhovovaly mé noze a povaze podkladu, po kterém nejčastěji běhám. Vyzkoušel jsem spoustu výrobců a typů bot, než jsem se ustálil a řekl jsem si, to je TO co potřebuji. V té chvíli jsem se přestal ohlížet a ztratil jsem přehled o vývoji a novinkách od jiných firem.

Náhodou mi bylo nabídnuto testování bot Mizuno Wave Tarawera. V prvé chvíli jsem byl překvapen. Šlo o testování bot v těžkém horském terénu a podmínkách. Jelikož v horách naběhám hodně kilometrů a obecně trénink směřuji do krosových lokalit, vím co od bot do takových podmínek očekávat. Před léty mi prošel rukama jiný model značky Mizuno. S tímto modelem jsem byl naprosto spokojen na tvrdém podkladu, bohužel při vběhnutí do terénu bota nedokázala podržet nohu.

Při odběru bot jsem byl pln očekávání. Při slovech, testování bot v těžkých podmínkách Lysacupu, jsem si na chvíli představil i lehkou závodní botu. Opak byl pravdou. Do ruky se mi dostala těžší masivní bota. V tu chvíli jsem věděl, že do závodu tyto boty nejsou, alespoň ne pokud člověk myslí na lepší umístění.

Nejvíce kilometrů běžec nasbírá v tréninku, kde nejde o rychlost a pár gramů na každé noze můžeme brát jako tréninkovou zátěž. S těmito slovy jsem si poprvé utahoval tkaničky testovaných bot. Po vyběhnutí na asfaltový povrch jsem byl okamžitě překvapen tlumením a pohodlností. Napovídala tomu i širší stavba boty a její výška. I když tento problém nemám, jsem si jist, že tyto boty budou vyhovovat i lidem s vysokým nártem a širší stavbou chodidla, stejně tak i těžším lidem.

Čekal jsem co se stane po vběhnutí do terénu. Po předchozích zkušenostech jsem byl plný skepse, ale překvapení mi doslova vyrazilo dech. Boty držely jak na podkladu, tak dokázaly podržet nohu na různých druzích nerovností. S nadšením jsem přidával obtížnost a užíval si skvělých vlastností této boty.

S postupem času jsem zjišťoval, že to nebylo náhodou, a bota splnila všechny mé požadavky a dokonce i něco navíc. Po měsíci jsem si dohledal na internetu, že má bota vodě odolnou úpravu. Vzpomínal jsem a i když jsem běhal na sněhu i v dešti, nevzpomněl jsem si na žádné mokré ponožky. Poté jsem se na to soustředil a opravdu tato funkce pracuje jak výrobce uvádí.

Druhá věc, která mi vyrazila dech, byla přilnavost k namrzlým povrchům. Na sněhu se boty chovaly podobně jako mé oblíbené boty. Na ledu a namrzlém podkladu se bota Tarawera chovala neuvěřitelně spolehlivě a výrazně předčila snad všechny boty, ve kterých jsem měl kdy možnost běhat.

Poslední záležitostí, kterou bych rád zhodnotil, je životnost boty. Často si člověk najde botu, která mu vyhovuje, ale po třech měsících se mu propadne podrážka a začne se trhat svršek. Snažil jsem se botu zatěžovat jak jen to jde a po necelých dvou měsících se na botě nestalo nic zvláštního. Naběhaly se mnou přibližně kolem 250 kilometrů v těch nejnáročnějších podmínkách. Na botách zatím nejdou vidět žádné oděrky, opotřebení materiálu nebo jiné změny. Proto lze předpokládat, že tato bota bude i po stránce životnosti nadprůměrná.

Celkově bych tuto botu hodnotil velmi vysoko. Pozor, zvažte pořádně co od této boty čekáte a pro jaký účel jsi ji kupujete. Nehledejte v ní ani závodní botu, ani botu pro nabírání objemů na zpevněných podkladech. Pro tyto účely jsou i v řadách Mizuna jiní zástupci.

Tato bota je vyloženě krosová. Je měká, prostorná, pohodlná a dokáže podržet i v náročném terénu. Ideální pro nabírání objemů v terénu a pro ty, kteří si mají chuť užít běh v terénu s maximálním komfortem.

Nechci citovat reklamy na jiné výrobky, ale běh s pocitem sucha a bezpečí si s touto botou užijí jak ženy tak i muži. Kdo hledá botu těchto vlastností, vřele doporučuji.

Spoustu naběhaných kilometrů ve zdraví přeje Radim Kasalík.

Boty nám k testování poskytla firma TERM, spol. s r. o., výhradní dovozce značky MIZUNO pro český a slovenský trh.