Druhý ročník extrémního beskydského závodu ADIDAS 24 HODIN NA LYSÉ HOŘE se nezadržitelně blíží, uskuteční se 26.-27.1.2013 a zájem je obrovský!

Letošní ročník přináší zásadní změnu a tou je změna základny a trasy závodu. Vše bude probíhat na Ostravici, konkrétně v rekreačním středisku Sepetná a Sluníčko, kde bude základna závodu, možnost ubytování, start a cíl.

Délka závodního okruhu by měla mít 11,4 km s cca 764 m převýšením a povede z části po turistických značkách a z části bude mít vlastní značení, podrobnou mapu lze najít na webu závodu, v diskuzi je pak trasa detailně nafocená.

Z vlastního pohledu můžu říct, že okruh je to velice náročný, prudká táhlá stoupání, minimum roviny a pekelně dlouhý seběh! Náročnost ještě určitě znásobí počasí, sice to venku vypadá zatím na jaro, ale konec ledna může vypadat úplně jinak. Znamená to, že ten kdo si poslední dny a týdny trénuje na okruhu, který je s minimální sněhovou pokrývkou (zato s ledem), může být a určitě bude v den závodu pořádně překvapen, protože pořádná sněhová pokrývka a tuhé mrazy zásadně změní podmínky a plánované časy.

Na takto dlouhém závodě je důležitá strategie, aby člověk mohl uspět musí mít nejen dobrou fyzičku, ale musí si umět závod dobře naplánovat. Důležitá je volba oblečení a obuvi, stravování a pitný režim během závodu, bude k dispozici depo, znamená to však časovou ztrátu, která bude narůstat a na konci to může znamenat celé kolo a možná i více kol. Záleží však na tom, jaké má člověk ambice.

Boty, oblečení, batoh

Dost zásadní otázka a mnohdy problém. Pravděpodobně se to neobejde bez páru kvalitních bot (možná i více párů) s dobrou podrážkou – nejlépe asi s hřeby (např. Salomon Snowcross) a možná i něco s goretexem. Dále elasťáky, dobré thermotriko a nějaký větruodolný svršek (v batohu je dobré mít nějakou lehkou goretexovou bundu, která při náhlé změně počasí přijde vhod) rukavice, čepice (praktické jsou multifunkční šátky). Batoh je důležitou součástí výbavy, musí dobře sedět, nesmí nikde tlačit, člověk s ním bude 24 hodin! Asi se budu ještě hodněkrát opakovat, ale i tohle je strašně moc individuální, každý má jinou termoregulaci, někomu se špatně prokrvují prsty atd…

Jídlo

Co se týče jídla, tak je to taky hodně individuální, každý je zvyklý na něco jiného, někdo absolvuje tyto závody na energetické tyčinky a gely, někdo na ovoce, rohlíky a čokoládu. Je však třeba brát ohled na to, že bude zima a mráz, jídlo po chvíli zmrzne a člověk si vyláme zuby na obyčejné tyčince. Prostě je dobré si vzít to co má člověk rád, na co je zvyklý, hlavně nezkoušet nic nového, v závodě se to může vymstít!

Pití

S pitným režimem je to ještě složitější, je třeba si uvědomit, jak často budeme doplňovat a na kolik okruhů si s vlastní zásobou pití vystačíme. Většina závodníků bude mít asi camelback, dobrá to věc, jen když to někde v hadičce nebo ve ventilku nezamrzne! Existují sice izolované hadičky, ale při velkých mrazech kolikrát ani to nepomůže a k pití se člověk nedostane. Osvědčeným způsobem na zimních závodech je nosit pití pod oblečením, kde nezmrzne – např. většina běžeckých batohů se vleze pod bundu. A co pít? Ionťáky, džusy, energy drinky a v průběhu závodu několikrát určitě něco teplého!

Krize

Dříve nebo později zaručeně příjde! Po několika okruzích se dostaví, to je prostě taková nepříjemná skutečnost, se kterou do takového závodu člověk jde. Křeče, žaludeční potíže, střevní potíže a únava, asi to nejčastější co nás může potkat. Všemu se dá předejít, nebo to aspoň zmírnit. Řešení je však taky velice individuální, ale na křeče – Magneslife, na žaludek – Colový nápoj, na průjem – Imodium a proti únavě třeba Shleha.

Oficiální web závodu


Autorem článku je teprve 23letý Jan Zemaník, vyznavač extrémních sportů, běžec a taky horolezec. Poslední tři roky se soustřeďuje na horské ultra traily, ve kterých dosahuje předních umístění: 5 Beskydských vrcholů – 4. místo (2010), Beskydská sedmička – 4. místo – 3.místo v kat. (2011), Horská výzva Beskydy – 1. místo (2011), Pražská stovka – 1. místo (2011), Horská výzva Krušné hory – 3.místo (2012), Slezský maraton – 3.místo (2012), Pražská stovka – 1.místo (2012). Je zakládajícím členem běžeckého klubu Podlysáci.