V sobotu 5.1.2013 se Morava probouzí do deštivého dne. I přes tuto nepřízeň počasí se na start 10. etapy Lysacupu staví necelých 250 borců a borkyň, kteří očividně nejsou z cukru a působící déšť je tak nemůže rozpustit.

Místem startu byla tentokrát Krásná nedaleko Visalají. Organizátorský team náročnými diplomatickými kroky dosáhl toho, že se závodníci oproti loňskému roku nemuseli vracet k autům s prázdnými pneumatiky, nýbrž na plotem hrazené a hasiči střežené parkoviště, kde na nás naši plechoví miláčci čekali v bezpečí a se správným počtem barů v pneumatikách. Nejen za tohle patří vedení Lysacupu obrovský dík!

Ale zpět k dnešní trase – měřila pouhých 5,2 km a měla převýšení solidních 781 metrů. Počáteční metry vedly po úzké bahnité cestě, kde došlo k několika drobným kolizím. Poté se bylo třeba vypořádat s podmáčenou loukou na které se již startovní pole začalo postupně natahovat.

S přibývající nadmořskou výškou to začalo trochu klouzat, až do chvíle, kdy jsme se ocitli na docela pevném sněhovém podkladu. Po asi 3,5 km nastalo půl kilometru odpočinku před náročným zdoláváním bývalé severní sjezdovky z Malchoru, která dokázala do posledního metru značně zamíchat pořadím.

Nic z toho však neohrozilo šampiona posledních etap Tomáše Lichého (Splašení Goroli), který sice nerad postrádal svého největšího soka Radima Kasalíka, ale i přes svůj značný zármutek se na vrcholu ocitl jako první, a to v čase 36:52.

Tři minuty po něm doběhl jako druhý dobře taktizující Pavel Šindelek (Olympáci), který tak podruhé v životě dosáhl umístění na bedně. Sedm vteřin po něm jsem docela nečekaně doběhl já – Michal Bechný závodící za vzkvétající tým Vinotéky u Karla ve Frenštátě.

Tomáš Lichý tak výhrál kat. juniorů i absolutně, druhý Pavel Šindelek (Olympáci) zvítězil v mužích do čtyřiceti, jeho bratr Vladan ovládl čtyřicátníky, Tomáš Bohatý z Jump Sportu padesátníky a Jan Musil (SK Oceláci Ostrava) vyhrál muže nad šedesát.

Neporazitelná Tamara Stonová (Fialové Kobry) byla nejlepší ženou nad 20 a zároveň i první zástupkyní něžného pohlaví v cíli. V juniorkách naopak zvítězila Lucie Materová (Insportline TT Team Opava) a v kategorii těch zralejších žen panovala Anna Geletičová z SK Valašského Království.

Z chlapců byl opět nejrychlejší Vojtěch Lanc (Splašení Goroli) a z dívek Viktorie Koukalová (X-Air Ostrava), která je stálicí Lysacupu. Ze závodníků, co to z nás mají nejtěžší a váží více než 200 liber byl nejlepší Olympák Zdeněk Pácha.

Díky vzrůstající formě a absenci Radima se tak příště Tomáš Lichý převleče do žlutého trikotu patřícímu lídrovi závodu. Aby se Tomáš příliš nepotil a nebylo mu na Lysé vedro, tak se zbavil svého stávajícího bílého trikotu pro nejlepšího mladíka do 20 a předal ho mně. Byl sice propocený, ale i tak mi udělal velkou radost ;-)

Další etapa se běží v neděli 13.1. z Ostravice Mazáku. Trasa se v tomto ročníku už jednou běžela, tak uvidíme, zdali naše forma vzrostla a časy se zmenší…

rejža: Michal se neumí pochválit, tak ho musím tady veřejně pochválit já :-) Tenhle devatenáctiletý mladík, který začal běhat teprve loni na jaře, začíná vystrkovat růžky. Sledoval jsem ho v minulých etapách jak postupuje stupínek po stupínku nahoru. V Silvestrovské etapě už byl na sedmém místě. Včera jsem mu ve 21:34h na fejsbůku napsal:

A je to tady. Ani nedal vědět :-) Takže máte Tomáši Lichý, Radime Kasalíku, Ondro Horáku, Pavle Šindelku, Tomáši Čere, Petře Hudečku a další za sebou nebezpečného juniora. Bacha na něj, je mladej, správně hubenej, začíná chytře ze zadních pozic a určitě bude chtít získat skalp nejvyššího :-)

Ať se vám všem v následujících etapách daří. Jste všichni borci, kluci i holky, protože běhat v zimě každý víkend na Lysou vyžaduje kus odvahy a sebezapření :-)

Výsledky

Foto 248× – X-Trail

Foto 78× – BezvaBĚH.cz

Foto 160× – Vladimír Šimčík


Autorem článku je Michal Bechný, který začal běhat teprve v loňském roce na jaře. Jeho specialitou jsou běhy do vrchu. V kategorii juniorů dokázal hned ve své první sezóně vyhrát Český pohár v běhu do vrchu.