Tak a je to tady. Daniel Orálek, náš nejlepší ultra běžec současnosti, se přihlásil na Adidas 24 hodin na Lysé hoře. Pro někoho je to překvapení, pro jiného nikoliv. Po sobotním maratonu v Ostravě jsme ho vyzpovídali:

Dane, co tě přimělo přihlásit se na LH24?

Mi to přišlo jako takový zajímavý závod, zajímavý trénink a samozřejmě je to taky zajímavé pro mého sponzora Adidas, takže tyhle dvě věci jdou spolu, proto jsem se přihlásil.

Mnozí tě považují za nejlepšího českého ultra maratonce, ale terén, kopce a hory jsou něco jiného než silnice.

Mám spíše dojem, že to bude takový pochoďák, než běh (úsměv), takže si myslím, že bude dramaticky jiný, než třeba běh na 24 hodin po silnici. No uvidíme… Možná mi to tolik vadit nebude. Nemám strach, že bych to nezvládl fyzicky, ale že jo… sníh, zima… těžko říct, uvidíme.

Většina závodníků použije v závodu hole. Poběžíš s nimi i ty?

Budu je mít, ale jestli je použiju to nevím. Nemám s nimi žádné zkušenosti.

Jaké jsou tvé přednosti – běh do kopce nebo seběhy?

Jednoznačně běh z kopce. Do kopce je samozřejmě důležitá síla, ale u takového pomalého ultra závodu není zase potřeba mít velkou sílu. U krátkých závodů na 5 nebo 10 kilometrů mi to problémy nedělá, protože já se snažím tempo nahnat dlouhým krokem a ne frekvencí. Tím pádem, když je něco rychlého, tak s tím nemám problém. V ultramaratonech mi kopce nevadí, zdaleka ne tolik jako v těch rychlých závodech. Naopak často se mi stane, že lidi v kopcích doženu, protože na to mám. Je to o naběhaných kilometrech.

Jakou mají tvoji soupeři specialisté oproti tobě výhodu a jaké přednosti máš naopak ty?

Mají větší zkušenosti s běháním v terénu, ale běh je běh… Já jsem se s nimi v reálném závodě ještě nepotkal, běhají jiné závody, takže vůbec netuším… Je ale pravdou, že jsem před rokem a půl v irské Conemaře nejvíce ztrácel v chůzi do kopce, ty lidi uměli rychleji chodit do kopce než já jo… (úsměv). Já nemám ty svaly, které jsou k tomu potřeba… Navíc jsme toho hodně naběhali v hlubokém rašeliništi.

Co je tvým cílem – zvítězit?

Uvidíme (úsměv).

Web Daniela Orálka

A co na to vy? Bude Lysá hora pro Dana příliš prudký kopec? Bude zvládat těžký terén? A co jeho soupeři specialisté? Je Daniel Orálek favoritem, outsiderem nebo černým koněm LH24? A kdo je vaším horkým želízkem v ohni?