Téměř celý svůj sportovní život a vězte, že je to už pěkných pár desítek let, se potýkám s potížemi kolem mých achilových šlach. V podstatě mě vyřadily z možnosti věnovat se sportu, zejména pak atletice, vrcholově.

V některých životních obdobích jsem díky zánětům těchto šlach musel vysadit z tréninků na velmi dlouhou dobu, abych mohl vůbec chodit. Problém s levou nohou vyřešila před mnoha lety operace u dr. Kanii v Ivančicích. Ovšem k dalšímu zákroku na pravé noze jsem se už nedokázal odhodlat a tak se potíže stupňovaly. Nakonec začala opět zlobit díky mému podvědomému kulhání znovu i operovaná šlacha. V podstatě jsem skončil s běháním, protože s takovými bolestmi a otokem kolem šlachového pouzdra se prostě běhat nedalo.

Životní nápad potíže skoro odstranil

Jsem docela konzervativní člověk a nevěřím jen tak ledasčemu. Módní výstřelky mě nechávají vcelku chladnými a držím se jen svého odzkoušeného. Třeba takové pětiprsťáky bych nikdy neobul, protože vím naprosto přesně, jak bych dopadl. Ostatně se o tom dost rychle přesvědčila i řada mých běžeckých kamarádů. Nechali se od této nové módní vlny zblbnout a dokázali si tím způsobit taková zranění, že už ani neběhají. Podobně jsem jen jako módní vlnu zpočátku viděl i kompresní podkolenky.

Jenže pak mě napadlo je vyzkoušet s tím, že se takovou zkouškou snad nemůže nic pokazit. Co když tlak na lýtko a hlavně na úpony kolem kotníků a potažmo i na celé šlachy moje potíže zmírní. Jako pořádný skeptik jsem věděl, že u mě to rozhodně nebude placebo. Natolik se již znám a taky umím posoudit signály svého těla. Druhá věc je, že je většinou neposlouchám, dokud není pozdě.

I natáhl jsem slavnostně podkolenky a ejhle. Po absolvovaném závodě v nich jsem mohl normálně chodit. To dřív nebylo možné. Zavětřil jsem malou naději a pustil se do testování plnou parou.

Všechny tréninky jsem absolvoval již jen v podkolenkách a postupně se stal malý zázrak. Šlachy snad dostaly rozum či co a přestávaly bolet. A k tomu i moje tradičně přetížená lýtka si hvízdala blahem. Po pár týdnech bolesti achilovek téměř zmizely. Samozřejmě i s jejich poctivým protahováním a promazáváním přírodními mastmi. V současné době se objeví jen občas a náhodně po nějakém obrovské a nesmyslné zátěži, kdy místo mozku zapojím srdce a dokážu se totálně zrušit. Na dřívější divoký půlkařský trénink to už bez debat nikdy nebude, ale zaplať pánbůh za to, že se můžu normálně rozběhnout.

Testování účinků podkolenek se musí dotáhnout do konce

Když jsem si přečetl názory některých chytrých hlav o urychlování regenerace lýtek díky působení komprese na lýtkové svaly, chtěl jsem si ověřit, zda je to možné. Tak jsem na nic nečekal a po skončeném tréninku natáhl druhý pár podkolenek, protože v těch zpocených bych asi dlouho pobývat nevydržel. Navíc by mi zcela jistě ani nijak dál už nepomohly.

A opět se stal další překvapivý zázrak. Lýtka se mnohonásobně rychleji dostala do normálního stavu a ještě se tolik nerozvíjely i mé letité křečové žíly. Díky téměř trvalému pobytu v kompresních podkolenkách, neboť spát jsem se v nich zatím neodvážil, jsem se zbavil části potíží, které mě nesmírně omezovaly v tréninkovém i závodním běhání.

Co k tomu dodat?

V současných tvrdých zimních podmínkách je jakákoliv možnost regenerace nesmírně důležitá. Proč ji tedy nevyužít, když je to tak jednoduché. A to nemluvím o přetížení achilových šlach při běhání ve sněhu a po zledovatělém terénu. Pokud by jim mohly jen trochu kompresní podkolenky ulevit, tak se není o čem bavit.

Někdy je rozumné poslechnout svůj rozum a spolehnout se vlastní úsudek. Možná se dočkáte překvapivých výsledků, se kterými jste ani nepočítali. Je pravda, že jsme každý jiný, ale myslím si, že pro většinu lidí z masa kostí kompresní podkolenky musí být přínosné. Tak jako pro mě. Vyzkoušejte si je a sami uvidíte.


Autorem článku je Zdeněk Smutný, zkušený a zásadový trenér z Nemojan, který se již 40 let věnuje běhání. Trénování jiných a častá účast na závodech se staly součástmi jeho životního stylu. Často se liší svými názory od ostatních a mnohdy jde tvrdohlavě proti zkostnatělým názorům některých lidí.