Běhali jste někdy za tmy? Jen s čelovkou, nebo dokonce bez ní? Pokud ne, je čas to napravit. Je to mnohem intenzivnější zážitek než každodenní rutina za světla.

Cesta má, cesta neznámá

Běh za svitu měsíce, čelovky a lamp je naprosto jiný zážitek než ve dne. Člověk může běžet stejnou trasu, která pro něj ve dne neznamená nic víc, než pouhý prostředek pro trénink. Mnohdy po mnoha opakováních nepřináší žádný nový zážitek, ale zkuste si ji proběhnout potmě.

Najednou všechno začnete vnímat mnohem intenzivněji. Vjemy jsou jakoby zhutněny do jednoho jediného okamžiku a tím je právě ten, jak prorážíte tmu a kolem je hrobové ticho. Samozřejmě se do tohoto zážitku vmísí i trocha toho adrenalinu, který se někomu více, někomu méně, ale přeci, při běhání za tmy vyplaví. I trasa, kterou znáte jako své boty, se stává neokoukanou. Zajímavou, ba dokonce vzrušující.

Základní výbava

Co vlastně pro takový běh potmě budete potřebovat? Není toho moc, ne-li vůbec nic navíc oproti klasickému běhu. Pokud zvolíte běh ve městě, vystačíte si pohodlně se světlem pouličních lamp. Běh v přírodě již vyžaduje menší investici v podobě nákupu čelové svítilny, která se dá sehnat za pár korun v kdekterém super a hobymarketu. Ale pozor. Není čelovka jako čelovka.

Určitě nemůžeme srovnávat tu za 50,– se svítilnou za 1000,– a výše. Je tady samozřejmě velký rozdíl ve svítivosti, hmotnosti, výdrži baterií, v tom jak svítilna při běhu drží na hlavě, atd. Není jednoduché se rozhodnout, ale po návštěvě specializované prodejny si rozhodně uděláte fundovaný názor a výběr bude o mnoho jednodušší.

Barva, tvar a design. Není to všechno!

Pořádnou svítilnu seženete zhruba od 400,–. Můžete si vybrat z různých tvarů, technologií a barev. Je důležité, aby se vám čelovka líbila, ale není to rozhodně vše.

Ve volbě značek jsou mezi těmi nejznámějšími a nejrenomovanějšími určitě Petzl, Mammut, Fenix či švédská Silva. Nabízejí řadu modelů od nejzákladnějších, po profi modely určené např. pro speleologii. Tuto kategorii na běh výrazně nedoporučuju, poněvadž většina z těchto hi-tech svítilen vyniká nejen úžasným dosvitem, světelností a výdrží baterie, ale na druhou stranu i opravdu velkou hmotností.

Pro běh je ideální volit čelovku co nejlehčí. Vyplatí se pouvažovat i o umístění baterií mimo hlavu, což sice zvýší cenu, ale na druhou stranu komfort bude jistě nesrovnatelný. Co se dosvitu týče, tak na běh postačí od 20m výš. Ale pozor na to. On dosvit sám o sobě znamená v podstatě to, že v uvedené vzdálenosti bude zaznamenatelné světlo cca intenzity svitu měsíce. Proto jednoduchá poučka praví, že v 75% uvedené vzdálenosti ještě celkem uvidíte. Proto se vyplatí přihodit ještě nějakou tu stokorunu a pořídit si o řadu lepší modely než jen ty základní.

Je určitě rozdíl mezi během v parku, kde bude světelný smog z města ovlivňovat i viditelnost zde, nebo běh v přírodě daleko od civilizace. To je také velká otázka pro výběr. Pokud volíte běh v přírodě, určitě se nevyplatí moc šetřit, ale pořídit si model, který bude vynikat nejen malou hmotností, ale také velkým dosvitem, umožní kužel světla nastavit tak, aby osvětloval i okolí a jasně zvýrazňoval každou nerovnost. Co se výdrže baterií týče, tak mějte na paměti, že z parku se snadno vrátíte, ale někde v lese, kde bude naprostá tma, to již bude horší.

Všechny tyto parametry bezesporu zahýbají s cenou. Čím kvalitnější výbavu si ale pořídíte, tím kvalitnější výkon můžete podat a jistě mít i mnohem lepší pocit a zážitek z běhu. Je přeci lepší si běh užít naplno, než se vláčet s neforemnou těžkou svítilnou, která co metr sklouzává z hlavy. Tím se dostáváme i k upevňovacímu pásku. Některé čelovky jsou dodávány s páskem pouze kolem hlavy, kdežto některé mají pásek i napříč pro lepší uchycení. Není od věci si v prodejně zkusit, jak se daný typ bude při nárazech chovat a jak vám bude sedět. Specializované prodejny tuto možnost standardně nabízejí.

Zkusit se má všechno

Nadchla vás vidina běhu ve tmě? Teď v zimě máte na toto osvěžení běhu mnoho příležitostí. Pro začátek můžete vyzkoušet běh někde po nerušné ulici, a posléze si pořídit výbavičku a vydat se s kuželem světla do útrob pravého nočního dobrodružství. Nezapomeňte se však pořádně obléct. V noci přituhuje. :-)

Tak co, zkusíte to?


Autorkou článku je Karolína Zídková, usměvavá studentka z Plzně, kterou lze často potkat i v Českých Budějovicích. Vášní Karolíny je příroda a sport. Ráda si odpočine na chalupě při zahradničení a mezi její oblíbené citáty patří: „Nic není nemožné.“