Běh máme rádi z různých důvodů. Někdo chce zhubnout, někdo chce být rychlejší než kamarád a někdo se prostě rozhodl pro zdravý životní styl. Poslední důvod souvisí s tím, že si zakáže navštěvovat fast foody. Je ale skutečně tento druh stravování jen a jen špatný?

Zeptali jsme se našich fanoušků na facebooku a tím jsme rozdělili běžce na dva tábory – jedni mají hamburgery v lásce, druzí ne. Objevily se i názory, že je lepší kebab nebo falafel. Anička Hráchová dodává, že v Praze jsou nové hamburgrárny s kvalitním masem, houskou a náplněmi. Už ale nenapsala, kde je lze najít.

Bez příborů, ale i bez kouře

Lidé, kteří nemají fast foody v lásce, uvádí nejrůznější důvody. Někomu se nelíbí úroveň stolování a absence talířů s příbory, jinému prostě toto jídlo nechutná a nikoliv zanedbatelná část hledí i na ekonomickou stránku věci. Za více než stovku, kolik stojí běžné menu, se prý mohou najíst i v restauraci nebo si za polovinu koupí bagetu a teplé jídlo si dají potom doma.

Nicméně nesporným kladem těchto moderních a celkem komfortně zařízených restaurací je, že jsou nekuřácké a takřka ideální pro děti, které zde dostanou hračku, u vybraných provozoven si mohou i zkusit prolézačky, skluzavky a podobné atrakce. Kdo cestuje, má všude po světě jistotu, že voda v McDonald´s bude zdravá a jídlo stejné jako kdekoliv jinde na Zemi.

Saláty, grilované kuře a sendviče bez tuku

McDonald´s pak seznamuje zákazníky se složením jídla i energetickou hodnotou, v tabulkách však není všech více než 70 položek, které nabízí. Pro štíhlou linii mohou prý být stále populárnější saláty, ovocný kelímek, McWrap s grilovaným kuřetem a zeleninou nebo jogurt se sušenkami BeBe.

Také Martin Princ ze Subway přiznává, že argument o nezdravosti fast foodů slýchá poměrně často. „Ono ale může být stejně nezdravé jíst v běžných restauracích a doma. Je to spíše o vlastních stravovacích návycích. Relativně zdravě se můžeme najíst i ve fast foodu,“ říká Princ.

U Subway si pak lze sestavit sendvič dle vlastního přání a tím ovlivnit, zda si dát více sýra nebo radši nějakou omáčku a kolik zeleniny bude v sendviči. Pokud jedete zrovna na trénink, zkuste se s obsluhou poradit, co do sendviče dát a co radši ne – prý se pokusí poradit. A nebo dejte přednost salátu či wrapu. Navíc lze dostat sendvič s méně než 7 gramy tuku, stačí to říct obsluze. Sendviče ze Subway jsou prý daleko lepší než bagety z obchodů.

Nabídku pro vyznavače zdravého životního stylu má i KFC. Nabízí řadu Brazer s grilovaným kuřecím masem, které je připravováno ve speciálním grilu bez přidaného tuku. Je možné si vybrat ze tří variant – sendvič, Twister nebo salát.

Podpora sportu je bezva

„Z produktů pro „štíhlou linii“ nabízíme také další druhy salátů s kuřecím masem nebo také vegetariánskou verzi,“ říká pro BezvaBĚH tisková mluvčí KFC Lucie Zítková. V nabídce jsou pak i lehká jídla, která si lze dát cestou na trénink. O své oblibě KFC neváhá mluvit ani jamajský sprinter Usain Bolt. Sportovní aktivity řetězce v ČR ale míří spíše na ledovou plochu, k hokejistům Sparty a Plzně.

Ve sportovních aktivitách se angažuje i McDonald´s. Kromě jiného je již řadu let partnerem celosvětové akce Olympijský den. Jeho součástí je Běh Olympijského dne, kterého se loni v patnácti českých měst zúčastnili tisíce amatérských sportovců. „Podílet se na její přípravě je pro nás velkým potěšením,“ říká tisková mluvčí Drahomíra Jiráková.

Třeba Radek Kahánek ale na náš facebook napsal, že domácí hambáč je bezva a souhlasil s ním Jakub Sonnek, který si ve fastfoodu dá „leda tak ovocnou taštičku“. I Anička Hráchová, která prý i s rodinou žije hodně zdravě, si domácí hamburger také ráda vychutná.

Máte svůj recept na domácí, zdravější alternativu, hamburgeru? Tak sem s ním!


Autorem článku je Martin Singr, mladý běžec ze středních Čech. Nyní studuje ČZU v Praze, ve všední dni i o víkendech jej lze vidět pobíhat v okolí Rychnova nad Kněžnou nebo Sedlčan.