Po Kilianu Jornetovi vám přinášíme další informace o významných postavách současného světového ultra trailu. Tentokrát ze zámoří. Řeč bude o běžci s typicky americkým jménem :-)

Anton (Tony) Krupicka je elitní horský a ultratrialový běžec z USA. V tamní běžecké komunitě je velmi populární nejen díky svým výkonům, ale také pro svůj originální styl dlouhých vlasů a plnovousu, stejně jako pro svůj minimalistický přístup k běhu i k životu.

Často běhá bez trička, pouze v minimalistických botách. Je členem týmu New Balance. Málokdo ví, že vystudoval geologii na universitě v Coloradu.

V průběhu své kariéry Tony vyhrál několik historicky důležitých závodů (některé v nevídaných rekordech) jako je populární Leadville 100 mil (160 km), ve kterém zvítězil hned dvakrát, Miwok 100 km, Rocky Racoon 100 mil, Collegiate peaks 50 mil taky dvakrát (2010 v čase 6:25:29), High Mountain 50 km a Estes Park Marathon.

Mnozí, kteří bedlivě sledují světový ultra trail, si jistě vzpomenou na jeho velkou bitvu s Geoffem Roesem a jeho finálním druhým místem v roce 2010 Běh západními státy na 100 mil (Western States Endurance Run), kde byl zaznamenám rekordní čas 15:13:53! Skvělý souboj, který se odehrál mezi Tonym Krupickou, Kilianem Jornetem, Geoffem Roesem a Halem Koernerem zachycuje film „Unbreakable: The Western States 100“, který si můžete koupit tady.

Rok 2012 byl pro Antona velice vydařeným. Obsadil druhé místo v Cavalls del Vent, čtvrté ve stomílovém Leadville a také čtvrté na Speedgoat 50K. Skvělé časy také předvedl na závodech Wyoming’s 13,804' Gannett Peak a Longs Peak – Keyhole Route.

2013

Jeho kalendář pro rok 2013 je plný skvělých závodů a FKT pokusů (Fastest Known Times). Jeho hlavními závody v letošním roce budou:

  • Tarawera 100K na Novém Zélandu (březen)
  • Transvulcania 83K ve Španělsku (květen)
  • Ronda del Cims 170k v Andoře (červen)
  • Speedgoat 50K v USA (červenec)
  • Telluride Mt Run 44 Miler v USA (srpen)
  • UTMB v Alpách (srpen)
  • UROC 100K v USA (září)

Pro nás Evropany bude asi nejzajímavější UTMB – Ultra Trail du Mont Blanc, kterého se zúčastní i 39 Čechů v čele s nedávným vítězem LH24 Honzou Zemaníkem (trasa CCC).

Pokud jde o Tonyho FKT plány, tak ten oznámil, že se pokusí zdolat Nolan's 14, LA Freeway (Longs-to-Arapaho Traverse) a Elk Range 14ers Enchainment.

Zdá se tedy, že rok 2013 bude pro tohoto skvělého běžce sice náročný, leč velmi zajímavý.

Tonyho myšlenky, životní filozofie, motivace, plány

Pro známý server Adventure.com mimo jiné uvedl: „Když jsem si v roce 2011 zlomil nohu, můj postoj k běhu po horách se významným způsobem posunul. Začal jsem se více zajímat o další možné způsoby pohybu po horách.

„Konkrétně jsem aktivity rozšířil o strmou pěší turistiku, scrambling a horolezectví a začal je kombinovat s během. Začal jsem být více motivovaný krajinou i terénem. Došel jsem k tomu poté, když jsem se v loňském roce konečně uzdravil.

„Konkurencí pro ostatní závodníky jsem byl jen půl sezony 2012. Do července jsem nezávodil a pak jen občas. Byl jsem prostě unavený a ve Speedgoat jsem měl vážně špatný den. Na Leadville jsem neměl žádnou specifickou přípravu.

„Konečně závod v Cavalls byl pro mě velmi dobrým závodem. Ten mi ukázal, že jsem stále schopen konkurovat a porazit nejlepší horské běžce na světě, a to také obnovilo mou sebedůvěru.“

Sledujte BezvaBĚH.cz stále, příští týden přineseme o Tonym Krupickovi další informace.

Čtěte také: Kilian Jornet – fenomén světového ultra trailu (+ 2× VIDEO)

Blog Tonyho Krupicky

VIDEO: