Sledujte náš web stále – připravujeme reportáž ze závodu!

Výsledky

11:05

  1. místo – Jan Zemaník – Mistr České republiky v zimním horském maratonu jednotlivců – 13 okruhů
  2. místo – Martin Mazur – 12 okruhů
  3. místo – Libor Uher – 12 okruhů

ženy:

  1. místo – Klára Rampírová – Mistryně České republiky v zimním horském maratonu jednotlivkyň – 10 okruhů
  2. místo – Božena Kováčová – 9 okruhů
  3. místo – Petra Bielinová – 8 okruhů

10:00 – Hodinu před koncem závodu známe nového Mistra České republiky v zimním horském maratonu jednotlivců – je jím bezpochyby famózně běžící Jan Zemaník hájící barvy Salomon-run.cz/OpavaNet. Před více než půlhodinou proběhl vrcholovou kontrolou již potřinácté a řítí se dolů uzavřít 13 okruh těžkého závodu. Na druhé místo se před Libora Uhra ve svém posledním dvanáctém stoupání dostal Martin Mazur. Uher na něj ztrácí kolem dvou minut a tak je otázkou, kdo bude mít více sil v závěrečném seběhu do cíle.

Prakticky ani Kláru Rampírovou již nemůže nikdo ohrozit a i ona se stane Mistryní České republiky v zimním horském maratonu jednotlivkyň.

8:00 – Do konce závodu zbývají pouhé tři hodiny a zdá se, že si Jan Zemaník doběhne zaslouženě pro vítězství. Přes noc dokázal dále zvyšovat svůj náskok. Před deseti minutami uzavřel zdárně svůj 12. okruh. Prakticky ve stejnou dobu se po jedenácté objevil na vrcholu Lysé hory druhý Libor Uher. To znamená, že Zemaník má v tuto chvíli náskok 1,5 okruhu!

Na třetí pozici běží Martin Mazur, který na Uhra ztrácí pouze 5 minut.

Daniel Orálek klesl na 44. místo a zdá se, že ještě před půlnocí musel závod ze zdravotních problémů ukončit.

V ženské kategorii jednotlivkyň vede neohroženě Klára Rampírová.

Stanislav Najvert a Aleš Velička v týmové soutěži mužů mají také blízko k vítězství. Před druhou dvojicí mají náskok téměř jednoho okruhu.

Na první pozici v kat. ženských dvojic běží stále Sylva Ditrichová s Markétou Nowakovou.

V mixu běží na čele Jiří a Alice Martikánovi, kteří mají náskok cca 3/4 okruhu.

23:38 – Honza Zemaník ve 23:22h poosmé na vrcholu Lysé.

Jiří a Alice Martikánovi zvýšili vedení v kat. Mix na 41 minut před druhou dvojicí Davidem Belejem a Katarínou Lovrantovou.

Účastníci závodu vstupují do druhé poloviny závodu. Lámat chleba se začne pravděpodobně mezi druhou a třetí hodinou ranní.

Video ze startu závodu:

23:30 – Jan Zemaník stále drtí soupeře. Až za 1 hodinu a 26 minut, poté co posedmé dobyl vrchol, proběhl stejným místem druhý Libor Uher, buldok, který stále drží strojové tempo. O necelé tři minuty zpět běží Libor Trtek. Hned za ním si brousí zuby na jeho třetí místo Martin Mazur (Pro, Český Těšín).

22:39 – Klára Rampírová už vede v soutěži žen o více než jednu hodinu!

22:25 – Vedoucí dvojice Najvert – Velička zvyšují svůj náskok o dalších 9 minut. Vedou tedy v týmové soutěži mužů o více než 38 minut.

Daniel Orálek se stále propadá, už je na 8. místě.

22:18 – Máme pro vás další fotky. Jsou od Lukáše Římánka (12let), jsou skvělé a je jich 263!

21:50 – Před chvílí dobyl vrchol už posedmé (!) Honza Zemaník. Loňský vítěz Zbyněk Cypra na jiném, o něco snadnějším okruhu, zvládl okruhů celkem 14. Zvládne jich Zemaník více? Vydrží se silami? Do konce závodu zbývá ještě dlouhých 13 hodin!

21:37 – Daniel Orálek má problémy a začíná ztrácet. Po dokončení pátého okruhu mu chyběly na druhého Libora Uhra něco přes dvě minuty, nyní v šestém kole dosáhl vrcholové kontroly o více než 17 minut později. Spadl tak z průběžného 3. místa na místo šesté!

V týmové soutěži mužů se podařilo vedoucímu Najvertovi s Veličkou opět zvýšit náskok – sedmý okruh dokončili o 29 minut dříve, než druhá dvojice ve složení Martin Klícha a Václav Král. A to už vypadá slibně. Ale pozor ještě nejsme ani v polovině závodu!

21:07 – Jan Zemaník nasadil opravdu vražedné tempo a stále zvyšuje svůj náskok. Na vrcholové čipové kontrole byl o 1:01:12 dříve, než druhý Libor Uher! Vydrží?

20:05 – Rozdíl ve výkonnosti mezi účastníky je značný, zatímco se vedoucí závodník před deseti minutami objevil na vrcholu Lysé hory už pošesté, tak například Pavel Machačka teprve podruhé. První okruh zvládl za cca 4,5 hodiny!

19:50 – Jedenáct minut před devatenáctou hodinou zdolal svůj 5. okruh vedoucí Jan Zemaník. Stále se mu daří zvyšovat svůj náskok před trojicí Uher, Orálek, Trtek, který činí již více než 42 minut! Mezi touto trojicí jsou minimální rozdíly. Všichni mají za sebou pět okruhů.

V ženách se situace nemění, vede Klára Rampírová před Boženou Kováčovou, a to o cca 25 minut.

Rovněž v týmové soutěži mužů výtečně šlapou Stanislav Najvert s Alešem Veličkou. Druhá dvojice ve složení Martin Klícha a Václav Král je však začíná mírně stahovat – rozdíl činí cca 14 a půl minuty.

V ženských dvojicích se situace nemění, na první pozici běží Silva Ditrichová s Markétou Nowakovou.

Foto 202× – BezvaBĚH.cz

Foto 67× + 2× video, ubytování, start – Jiří Římánek

18:00 – V týmové soutěži mužů vede dvojice Stanislav Najvert + Aleš Velička (Julbo way). Zatím jako jediní zvládli 5 okruhů. Standa to opravdu rve hlava nehlava stejně jako loni, když se snažil držet vražedné tempo polských reprezentantů. Aleš Velička se u polévky v depu usmíval s tím, že neví jak to všechno zvládne, protože v poslední době toho moc nenaběhal. „Standa je prostě zvíře," dodal s úsměvem.

O více než 18 minut za nimi je druhá dvojice ve složení Martin Klícha a Václav Král (Nezaprší nezaprší IV, Rychnov nad Kněžnou).

V ženských týmech zatím vedou Silva Ditrichová s Markétou Nowakovou (Sleepers, Hrádek).

V mixu vedou Jiří a Alice Martikánovi. Tři a půl minuty za nimi běží David Belej s Katarínou Lovrantovou.

17:47 – Za necelých sedm hodin absolvovali čtyři okruhy čtyři borci v tomto pořadí: 1. Jan Zemaník 17:07:25, 2. Libor Uher –26:05min., 3. Libor Trtek –27:49min. a 4. Daniel Orálek –29:31.

Pouze dvě ženy mají za sebou 3 celé okruhy: Klára Rampírová a se ztrátou více než 28 minut Božena Kováčová.

17:30 – Prvním kdo zdolal 4 okruhy je Jan Zemaník. Z jeho podpůrného týmu jsme se dozvěděli, že Honza bude probíhat jednotlivá kola bez odpočinku, až do druhé hodiny ranní. Poté zváží jak dlouho bude odpočívat. Má již poměrně velký náskok (cca 23 minut!) nad druhým Danem Orálkem. Dan se nám po dokončení třetího okruhu svěřil, že jej bolí z náročných seběhů stehna. Po občerstvení a náběhu do čtvrtého kola už s úsměvem prohodil: „V silničkách se mi teda běhá líp,“ a zmizel v lese.

Nicméně se podle mezičasů zdá, že se na vrcholu Lysé hory mění pořadí a před Orálka se dostává jak Trtek, tak i Libor Uher. Rozdíly jsou minimální a otázkou tedy zůstává, kdo bude rychlejší v seběhu.

15:20 – Vedoucí závodník a jeden ze spolufavoritů Jan Zemaník (Salomon-run.cz/OpavaNet) proběhl potřetí kontrolou v čase 15:01:09. Tři okruhy tak zvládl za čtyři hodiny. Druhý Orálek Adidas 6 ztrácí více než 5 minut. Na třetí pozici je Libor Trtek z FSpS MU Brno – 15:12:58. Čtvrtou pozici drží Libor Uher – 15:13:16.

V ženách vede podle předpokladů Klára Rampírová z Czech adidas team před Boženou Kováčovou (The Power of BOŽKOV) a třetí Petrou Bielinovou (TERC ZENY), všechny mají za sebou 2 okruhy.

Hotel Sepetná a Sluníčko, poskytují závodníkům po zakoupení stravenky bohaté občerstvení v podobě několika druhů pečiv (rohlíky, chléb,tmavé pečivo), 3 druhy uzenin, 3 druhy sýrů, dva druhy svačinové polévky, 2 druhy pomazánek, paštiky, tavený sýr, 2 druhy marmelády, müsli, cornflakes, bílý a ovocný jogurt sladké pečivo (bábovka, makovec apod.), ovoce, zelenina, ovocné džusy, káva, čaj dle výběru a další potraviny. To je velká změna proti loňskému ročníku – zde se pořadatelé opravdu vyznamenali.

Na startu svítilo slunce, ale popoledni se obloha zatáhla. Nicméně vítr v Ostravici nefoukal, takže závodníci mají dobré podmínky pro zdolávání 12 km dlouhých okruhů. Teplota na vrcholu Lysé hory byla v 10.00h –8,9°C, vítr vál rychlostí 6m/s.

11:00 – Extrémní zimní závod Adidas 24 hodin na Lysé hoře odstartoval. Více než 600 účastníků vyrazilo jednu hodinu před polednem z Ostravice vstříc vrcholu Lysé hory.