Našemu setkání s organizátorem velkých běžeckých závodů v České republice Carlem Capalbem předcházel osobní kontakt s knězem Pavlem. Kdo pravidelně chodí na naše stránky ví, že tento kněz, salesián, maratonec, aktivní běžec a bezva člověk nás přijal na maratonské mši při letošním Volkswagen Maratonu Praha.

Komunikace s Pavlem pokračovala i po absolvování pražských maratonských kilometrů. Byl ochoten nám odpovědět na několik otázek a rozhovor jsme také nedávno uveřejnili na našem webu.

A tak jsme prostřednictvím kněze Pavla dostali příležitost setkat se s Carlem Capalbem osobně. K setkání došlo v hanácké metropoli Olomouc. Prožili jsme s Carlem krásnou a nezapomenutelnou hodinu v přátelském a pohodovém rozhovoru, při kterém nám řekl něco o sobě a o svých začátcích při organizování maratonu a dalších akcí v Praze, ale i mimo ni.

Cílem všech jeho velkých závodů je zapojit co nejvíce lidí do běhání. Běhání není jenom o závodech a výkonech. Běhání je životní styl. Běžec je člověk, který překonává sám sebe, zoceluje svou vůli a především se snaží komunikovat s okolním světem.

Maraton často bývá jediným sportovním svátkem při kterém startují tisíce běžců. Ale nejedná se vždy jen o běžce, je třeba k nim také připočítat organizátory, dobrovolníky a tisíce diváků, kteří se zájmem sledují závodníky a jejich fyzické vypětí. Pro mnohé z nich je takový závod výzvou a i oni nakonec jednoho dne nastoupí ke startu některého velkého závodu.

Carlo Capalbo v České republice vidí velkou možnost rozvoje v pořádání běžeckých závodů. A tak se tento velký organizátor přesouvá z hlavního města do dalších krajských měst, kde pořádá především půlmaratony, jako například v Olomouci nebo v Ústí nad Labem. Podporuje tak myšlenku, aby se běh co nejvíce rozšířil mezi širokou veřejnost, aby se běhání stalo radostným zážitkem.

Dokázali bychom si s Carlem povídat jistě celou noc, témat bylo hodně, času však málo. V závěru večera se nám pochlubil, že už má taky černé triko s nápisem BezvaBĚH :-) Zanechal v nás nezapomenutelný zážitek a přesvědčení, že jsme se setkali s dobrým člověkem.

Ladislav Dvorský: „Něco málo o Carlovi. Je to člověk s velkým charismem, naprostý pohodář, když jde o běh a dobrou věc tak je vždy ochoten vyjít vstříc. Při každé návštěvě jakéhokoliv zajímavého města sonduje možnosti uspořádání závodu. Je to skromný člověk, který se ani chvilku nad nikým nepovyšuje. Už tím, že si na nás udělal čas a popovídal si s námi, tak dal najevo, že u něj není důležité kdo jsi, ale s čím přicházíš.“

Rosťa Bažanowski: „Mne Carlo zaujal, mimo jiné, taky svým přesvědčením, že v Evropě jsou jen tři města s ideálními podmínkami pro světový rekord v maratonu: Berlín, Miláno a Ostrava.“

Danuše Škrdová: „Carlo vyzařuje obrovskou pozitivní energii. Pamatuji si ho velmi dobře už z loňského prvního ročníku Olomouckého půlmaratonu. Tehdy jsem měla možnost po závodě zajít si s ostatními běžci za Carlem pro podpis s věnováním na startovní číslo:-) Přestože nás podpisu chtivých bylo hodně, s každým z nás prohodil pár slov a každému osobně pogratuloval svou úúúžasnou češtinou :-). Určitě svým bezprostředním a přátelským chováním dokáže spoustu lidi nadchnout pro dobrou věc, jako je běh a s ním spojené zážitky.“